În perioada 14-19 februarie 2024, o delegație formată din 10 membrii ASCOR Iași au luat parte la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox, desfășurate în Cracovia, capitala istorică și culturală a Poloniei.  

Ziua de 15 februarie a acestui an a reprezentat, mai mult ca niciodată, un moment de înaltă semnificație istorică pentru creștinii ortodocși din Polonia. Deși considerată o minoritate, într-o țară majoritar catolică, acest lucru nu a împiedicat Biserica Ortodoxă a Poloniei să se bucure într-un mod cu totul aparte de împlinirea a 100 de ani de Autocefalie. Apogeul întâlnirii aniversare a fost reprezentat de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită de patru episcopi, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi, în unica și primitoarea biserică ortodoxă a acestui oraș, ce poartă o puternică amprentă medievală. Nu întâmplător această aniversare a comunității ortodoxe a coincis cu Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, care a adunat peste 300 de participanți la programul special pregătit pentru marcarea acestui an jubiliar. Prezența unui număr atât de mare de tineri din diverse teritorii ale lumii ilustrează faptul că bucuria și dragostea tinerilor pentru Hristos este mărturisirea care va permite odată cu trecerea timpului înflorirea credinței ortodoxe pe teritoriul Poloniei.  

În timpul participării noastre la Slujbele Vecerniei și ale Sfintelor Liturghii, oficiate în limba slavonă, am avut privilegiul de a experimenta într-un mod diferit comuniunea. Chiar dacă nu cunoșteam limba, frumusețea cântecelor și unitatea care se simțea în timpul ceremoniilor ne-a captivat inimile, umplându-le de liniște duhovnicească.  

Această experiență a fost una memorabilă și plină de descoperiri fascinante, în care am avut oportunitatea să întâlnim și să interacționăm cu tineri ortodocși din diverse colțuri ale lumii, precum America, Grecia, Cehia, Slovacia, Serbia, Ucraina și Muntenegru, descoperind alături de ei bogăția istoriei și culturii acestui oraș și în același timp frumusețea tradițiilor poporului polonez.  

Cracovia, un oraș încărcat de istorie și poveste, oferindu-ne nu doar o privire în trecutul său bogat, dar și ocazia de a ne conecta cu o varietate de culturi și tradiții. Printre cele mai memorabile momente ale călătoriei noastre s-au numărat explorarea faimosului Castel Wawel, a unei serii de muzee (Muzeul Czartoryskich, Muzeul de artă iconografică din secolele XII-XVIII), și vizitarea bisericilor catolice (Bazilica Sfânta Maria din Cracovia și Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel), care păstrează vie flacăra credinței și a artei sacre.  

Multe se pot împărtăși despre această experiență, dar ceea ce a rămas întipărit în inimile noastre a fost întâlnirea și interacțiunea cu tinerii din Polonia, care ne-au primit cu o ospitalitate călduroasă și autentică și ne-au surprins cu gesturi mărunte. O amintire pe care o vom păstra cu drag este schimbul cultural interactiv cu tinerii din diferite țări. Polonezii ne-au împărtășit dansurile populare tradiționale ale țării lor, iar noi, la rândul nostru, am avut ocazia să le împărtășim muzica și dansurile noastre românești. Acest schimb de tradiții și experiențe culturale a creat o legătură specială între noi, depășind barierele lingvistice și culturale.  

Odată cu întoarcerea pe teritoriul țării natale, remarcăm importanța unui astfel de schimb intercultural care ne ajută să înțelegem că Ortodoxia este singura care în ciuda granițelor teritoriale, a diferențelor culturale și lingvistice, are capacitatea prin dragostea pentru Unicul și Atotputernicul Dumnezeu, să ne aducă în comuniune.  


 

Maria Petrovici – Vicepreședinte ASCOR Iași 
Ioana Sofia – Secretar ll ASCOR Iași