Știm cum funcționează ASCOR și ATOR Iași, însă ce putem spune despre celelalte filiale din țară? Cât de multe lucruri știm despre voluntarii lor, despre program, activități, organizare? Ce îi definește și care sunt caracteristicile care stau la baza conturării asociației?

Am avut oportunitatea să aflu răspunsurile la aceste întrebări vizitând ASCOR Cluj pe data de 22-26 martie 2017, când 5 voluntari din ASCOR Iași și ATOR Iași au acceptat invitația fraților de la Cluj.

Spre capitala Ardealului am plecat convinși de ideea că ni s-a oferit oportunitatea de a întâlni oameni minunați, oameni de la care să ne întorcem îmbogățiți sufletește și alături de care să înfiripăm o relație frumoasă de prietenie.

Ce am descoperit în culisele acestei filiale? Că dragostea pentru artă i-a determinat să înființeze o trupă de teatru ce începe să se bucure de tot mai mult succes. Deși forța cu care ascorenii transmit mesajul și emoțiile pieselor interpretate te-ar putea face să crezi că pe scenă urcă tineri ce explorează de ceva timp acest tărâm, surpriza e mare când descoperi că nimeni nu are studii sau experiență în domeniu. Numai dragoste și dăruire.

O altă dragoste, cea pentru tradițiile strămoșilor noștri, a dus la nașterea Cetei Sfântul Ioan Valahul. Acest grup este rezultatul unor cercetări și munci de teren asidue. Membrii lui se străduiesc să găsească și să păstreze cât mai multe cântece tradiționale din fiecare colțișor al Ardealului, iar costumele românești pe care le poartă la evenimente sunt fie moștenite, fie adunate de la batrânii satelor pe care le-au cercetat.

Printre celelalte activități ale lor se numără taberele de vară, pelerinajele, un parteneriat într-un proiect cu nevăzători, activități cu bătrânii, cu pacienții de la Oncologie, integrarea socială a persoanelor care locuiesc pe stradă, program social cu etnicii rromi, seri de cateheze și discuții, conferințe, citirea neîntreruptă a Psaltirii.

Un alt aspect foarte important pentru tinerii ascoreni din Cluj este păstrarea legăturii cu vechii voluntari care acum nu mai dispun de timpul necesar pentru a se implica activ. Așa a apărut Programul 20 – foștii membri pot dona, lunar, suma de 20 de lei, bani ce sunt direcționați către activitățile asociației. Pentru copiii acestora sunt organizate pelerinaje și tabere.

Care sunt lecțiile pe care le-am învățat? Că activitățile pe care le facem pentru alții, oferind timp și investind emoții, ajung să fie de mai mare folos pentru noi înșine, contribuind la dezvoltarea personală și la mântuire. Că experiența îți oferă echilibru, încredere și siguranță, dar că echilibrul este dobândit oferind sprijin. Am învățat că într-o echipă suntem toți pentru unul și unul pentru toți și că nimeni nu e lăsat în urmă, ceilalți fiind datori să suplinească neputințele temporare. Am descoperit că dacă ai încredere în voluntari și le oferi diverse responsabilități aceștia prind curaj, munca e mai calitativă, tinerii sunt câștigați și asociația crește.

Schimbul de experiență a fost fructuos, iar așteptările nu ne-au fost înșelate.În decursul celor cinci zile de ședere ne-am bucurat din plin de ospitalitatea și căldura sufletească a celor din ASCOR Cluj. Voluntarii ambelor filiale și-au propus o viitoare colaborare sub forma unor pelerinaje sau tabere de muncă. În același timp, nădăjduim ca aceasta să fi fost prima cărămidă ce va sta la baza viitoarelor întâlniri ale tuturor filialelor din țară.

Din Cluj am plecat fericiți că am descoperit atât de mulți tineri care se implică atât în viața socială, cât și cea a Bisericii, bucuroși că putem face și noi parte din această lucrare. Totodată, suntem convinși de faptul că oriunde am pleca în țară, dacă mergem la ASCOR, suntem printre prieteni și suflete frumoase.

Maria Burduja - voluntar ASCOR Iași - Departamentul Credință Cultură

Se spune că drumurile sunt făcute pentru a călători și nu pentru a ajunge în diverse destinații – aceasta am trăit și noi, cei din Departamentul Sport-Turism al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Filiala Iaşi, în zilele de 11-12 martie, când am plecat într-o mică excursie pe ruta Iaşi-Braşov. Deşi drumul a fost puțin obositor, când am ajuns la destinație am fost întâmpinați de câțiva membri din ASCOR Braşov, care ne-au primit cu zâmbetul pe buze şi cu multă energie, pe care ne-au transmis-o şi nouă, făcându-ne să uităm de orele îndelungate şi de oboseala adunată pe drum. Împreună cu ei, am plecat în descoperirea locurilor fascinante pe care le deține oraşul Braşov.

Vizita noastră a început cu Prima Şcoală Românească, unde am fost întâmpinați de părintele Olteanu - profesor universitar şi consilier în Braşov - care ne-a povestit pe scurt istoria țării noastre. În aceeași curte cu școala se află Biserica „Sfântul Nicolae”, aceasta fiind tot în grija părintelui.

Următorul obiectiv a fost Biserica Neagră, pe care am admirat-o însă din exterior. Apoi ne-am îndreptat spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, construită într-un loc mai retras, care ne-a surprins prin stilul arhitectural aparte. Și aici, părintele paroh ne-a împărtășit câteva informații despre istoria acestei Biserici. Fiind impresionat de numărul destul de mare de vizitatori din Iași, ne-a arătat unul dintre cele mai frumoase odoare ale Bisericii, papucul Sfântului Efrem şi ne-a dăruit la final, un calendar pe care este înfățișată Maica Domnului şi binecuvântare pentru drum.

Seara ne-am retras spre locul de cazare unde am socializat cu cei din Braşov, ajutându-ne să ne cunoaştem mai bine şi începând o prietenie care suntem siguri că va continua. Duminică dimineața am luat parte la Sfânta Liturghie.La sfârșitul slujbei, părintele a fost încântat să ne cunoască şi ne-a transmis câteva gânduri bune înainte de plecare.

Timpul s-a scurs mai repede decât am crezut, iar mica noastră excursie a ajuns la final. Ne-am luat rămas bun de la tinerii din ASCOR Brașov care ne-au găzduit, urmând, sperăm noi, ca pe viitor să ne bucure cu vizitele lor în Moldova, prin care să descopere minunățiile oraşului Iaşi, deoarece, așa cum afirma Liviu Rebreanu, „în orice călătorie, mai important decât toate priveliștile, peisajele și minunile naturii rămâne omul”.

Marcu Patricia Andreea & Livadariu Anca Ioana

_auto_generated_thumb_

Dragi prieteni,

ASCOR Suceava ne invită la Mănăstirea Putna în perioada 23-26 semptembrie a.c. pentru a ne ruga și bucura împreună de proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul care se află înmormântat în pridvorul mănăstirii. Acest eveniment va avea loc pe data de 25 septembrie a.c. în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Răsărit, înconjurați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, precum și de poporul cel binecredincios.

Cei care doresc să participe la această frumoasă sărbătoare, să dea o mână de ajutor pentru pregătirea ei și să fie alături de studenți ascoreni din toată țara, îi rugăm să ne anunțe până la data de 16 septembrie.

_auto_generated_thumb_
_auto_generated_thumb_

,,Prietenia consta in a uita ceea ce oferi si a pastra in memorie ceea ce ai primit.” (Alexander Dumas)

În urma întâlnirii dintre tinerii din A.T.O.R. și A.S.C.O.R – Iași și creștinii ortodocși din Helsinki, Finlanda, pr. Patrik de la biserica Sf. Gherman din Alaska, din Helsinki, împreună cu corul parohiei au decis să viziteze România.

_auto_generated_thumb_

ASCOR Iași vă invită la un pelerinaj în Basarabia în zilele de 16 - 17 aprilie 2016. 

Obiectivele pe care le vom vizita și mai ales faptul că ne vom întâlni cu frații noștri români de peste Prut, fac din acest pelerinaj unul special.

    În linii mari, itinerarul cuprinde: 
  • - Mănăstirea Hâncu
  • - Măn. Căpriana
  • - Orașul Chișinău
  • - Cetatea Tighina
  • - Mănăstirea Noul Neamț 
  • - Cricova
  • - Orheiul Vechi
  • - Măn. Hârbovăț

Prețul de participare este de 100 de lei, în care este inclus transportul și cazarea. Pentru detalii și înscrieri, puteți să o contactați pe colega noastră Andreea I. - 0744 966 180

*Menționăm că nu este nevoie de pașaport. Este suficient buletinul.

Așteptăm cu drag să vizităm împreună ținutul Basarabiei! :)

_auto_generated_thumb_ Vă invităm la un pelerinaj de 3 zile în ținutul Bucovinei și al Neamțului. 

Acest pelerinaj își propune să îmbine vizitarea frumoaselor și renumitelor mănăstiri din zonele precizate, aflarea anumitor date istorice de la ghizii mănăstirilor care ne așteaptă cu drag, întărirea relațiilor de prietenie între participanți (studenți de la diferite facultăți) și, bineînțeles, încercarea de a pătrunde și de a înțelege taina pe care Dumnezeu „a lăsat-o” în aceste mănăstiri și zone binecuvântate.

Pelerinajul va avea loc în intervalul 11 - 13 martie 2016 (vineri - duminică).

Prețul este de 120 de lei, în care este inclus transportul, cazarea și o masă pe zi.
*La acest pelerinaj ca și la toate celelalte activități pot participa și studenți care nu sunt voluntari în asociație.

Vă așteptăm cu drag! 

Luni, 30 decembrie, ziua sfântului Andrei. O zi însemnată, un început de  săptămână în care fiii României își aduc aminte de primele mărturii creștine, de sosirea Veștii celei Bune în țara noastră. Am petrecut această zi sub paza crucilor de la Aiud și a sufletelor care le-au purtat într-o vreme când Iisus venea în celulă, în anii biruinței lui Dumnezeu în lupta dusă de români în temnițele comuniste, în care s-a arătat cu prisosință lumina dumnezeiască din om.

_auto_generated_thumb_ În fiecare duminică, prietenii noștri dragi de vârsta a III-a, de la Căminul de bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ne așteaptă cu brațele și inimile calde să îi vizităm.
Aşadar, ne vom întâlni duminica în stația autobuzului 19, din Podu Roș, la ora 14:30 de unde vom pleca spre căminul de bătrâni.

Pe lângă activitățile desfășurate în perioada aceasta pe plan cultural, social și filantropic, ASCOR Iași organizeazăși o „incursiune” în istoria recentă a țării noastre.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Într-acolo si înapoi...,
...am scris istorie
Poti repara oamenii iubindu-i

Dragi prieteni,

Din dorința de a nu lăsa pradă uitării amintiri frumoase și ca să nu se aștearnă peste gândurile noastre praful doresc să vă spun câteva cuvinte.

Pelerinaj în Bucovina în perioada 31.10.2015 - 01.11.2015 la prețul de 80 de lei. Itinerariu:

Ziua I - Muzeul apelor Fălticeni, Măn. Voroncţ, Mân. Humorului, Sihăstria Putnei, Schitul Sf. Daniel Sihastrul, Mân. Putna
Ziua II - Măn. Putna, Măn. Sf. loan cel Nou de la Suceava, Măn. Cămârzani, Iaşi

_auto_generated_thumb_

În fiecare an, sărbătoarea din 14 octombrie este un prilej de apropiere şi de mărturisire creștină pentru credincioşii din ţară şi din străinătate, care vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Singuri, cu familia sau în grupuri organizate, pelerinii ajung în Cetatea Sfintei Parascheva cu speranță și cu încrederea că Sfânta îi va ajuta și de această dată.

Pe palmele lui Dumnezeu, undeva sus, între cer și apă, stă așezată Mănăstirea Oașa. Ferită de ochii goi ai lumii, mănăstirea stă retrasă, aflându-se la o distanță de 40 km de comuna Șugag, cea mai apropiată localitate. Povestea vie, care se trăiește aici, este toarsă cu fir de rugăciune de către monahi, poveste ce atrage tot mai multă lume și din ce în ce mai mulți tineri.

La începutul toamnei, pe când peisajul îşi schimba coloratura, Clujul a găzduit pentru câteva zile peste 6.000 de tineri din Europa şi Asia Mică, tineri diferiţi prin cultură, tradiţie şi neam, aflaţi în căutare şi dorind să înveţe să mărturisească cu putere „cuvântul vieţii“. Printre numeroşii tineri prezenţi la eveniment am fost şi eu, o fată din Moldova, studentă la Iaşi, curioasă de nou şi de autentic. Am fost împreună cu alţi 99 de tineri din Arhiepiscopia Iaşilor, însoţiţi de 6 preoţi. Prestigiu, carieră, succes? Da! Le dorim şi pe acestea, dar deja înţeleg că mai trebuie ceva. Vreau să fiu vie, să fiu eu.

”Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18:20)

 Petronela – munți, Cristina – calm, Daniela – zâmbet, Ema – sensibilă, Cristina – cărți, Raluca – muzică, Teodora – înot, Ana – răbdare, Petru – vesel, Ioana – speranță, Andreea – fericită, Tatiana – cântec, Claudia – copii, Elena – voință. Așa s-au arătat, într-un cuvânt, câțiva din tinerii care au participat ca voluntari și formatori la tabăra ”Dăruind vei dobândi” din acest an. Este esența surprinsă de ei înșiși, la ceasul în care au fost întrebați cum se văd, cum se pot descrie într-un cuvânt. Parte din procesul de învățare și cunoaștere prin care, inevitabil, trec atunci când participă la o acțiune de acest fel. Când petreci aproape două săptămâni împreună cu niște oameni, rugându-te împreună cu ei, vorbind, râzând cu ei, jucându-te, alergând, mâncând împreună, pictând, dansând sau prăjind gogoși cu gem, nu se poate să nu simți cum se leagă, cu fir invizibil dar trainic, niște prietenii, unele poate chiar pentru toată viața. Asta a reușit să facă părintele Dumitru Irina cu a sa tabără, inspirat numită ”Dăruind vei dobândi”: să-i ajute pe toți participanții, indiferent că au fost voluntari, beneficiari sau musafiri, să priceapă din rosturile existenței lor și să învețe pe propria lor piele că, într-adevăr, ”mai fericiți sunt doi laolaltă decât unul, fiindcă au răsplată bună pentru munca lor” și că ”sfoara pusă în trei nu se rupe degrabă”.

Zeci de tineri din Arhiepiscopia Iașilor au pornit în pelerinaj, pe jos, la Sărbătorile Nemțene. Tinerilor li s-a alăturat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a parcurs împreună cu aceștia ultimii 15 kilometri de drum.

Pelerinii au fost întâmpinați cu mare cinste în parohiile satelor prin care au trecut. Destinația finală a fost Mănăstirea Neamț, acolo unde tinerii s-au închinat la moaștele Sfântului Paisie Velicikovski.

_auto_generated_thumb_

Buletin informativ ASCOR Iași

Pentru a primi scurte informații cu privire la evenimentele care se organizează la ASCOR Iași, vă puteți abona la buletinul informativ al asociației.
* camp obligatoriu
Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existență și activitate a studenților din ASCOR Iași

Câteva cuvinte și imagini despre ASCOR, la IașiTVLife