Margaret Heffernan (TED speaker) recomandă ca pentru a ajunge la idei bune și adevărate inovații, avem nevoie de interacțiune, argumente și dezbatere. În weekend-ul 11-12 noiembrie 2017, ASCOR Iași a organizat, cu acest prilej, un training de dezbatere la care au participat 22 de tineri, membri ai ASCOR Iași și voluntari de la Asociația Studenți pentru Viață București.
În prima zi a training-ului, după partea de interacțiune și cunoaștere, participanții au descoperit aspectele teoretice ale unei dezbateri, pornind de la conștientizarea importanței construirii unui bun argument în câștigarea unei dezbateri, argumentul fiind considerat drept o „armă neconvențională”. Totodată, aceștia au aflat structura și formatele dezbaterilor și au învățat cum să construiască un caz, prin urmarea unor pași esențiali: identificarea termenilor cheie, a filosofiei de caz, a statusului-quo și argumentarea propriu-zisă.
Punctul culminant al training-ului a fost reprezentat de o simulare practică a unei dezbateri, în care participanții au avut diverse roluri, de la membri într-o echipă pro sau contra până la arbitri. Temele dezbătute au fost de actualitate, precum cea a avortului, a situației politice etc, încurajând astfel tinerii să devină cetățeni activi ai comunităților din care fac parte, prin exprimarea opiniei într-un mod just și bine argumentat.
Alături de noi au fost trainerii Andrei-Bogdan Petre, preparator universitar la Facultatea de Drept București și Alexandra Nadane, președinte al Asociației Studenți pentru viață București și director executiv al Centrului de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, cărora le mulțumim pentru bunăvoința de a ne transmite din cunoștințele și experiența lor.

 

Andreea Gabur - coord. subdepartament Proiecte