Luna Martie 2019 a fost intitulată ,,Luna pentru Viață”, timp în care, sub coordonarea Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, s-au desfășurat evenimente prin care s-a mărturisit că viața începe la concepție, că suntem ,,unici din prima secundă” și fiecare copil este un dar de la Dumnezeu.

            O dovadă în plus de mărturisire a faptului că se formează o ,,generație pentru viață” a avut loc joi, 28 martie 2019. Începând cu ora 18:30, în sala ,,Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iași, masterandul Facultății de Teologie ,,Dumitru Stăniloae” din Iași, președinte al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Iași, Emanuel Buta, a lansat cartea ,,Mărturii ale părinților și rânduieli bisericești despre pierderea unui copil prin avort spontan sau la naștere.

            Cartea abordează un subiect considerat tabu de cei mai mulți oameni și surprinde suferința familiilor, cu precădere a mamelor, pricinuită de un avort spontan sau moartea unui copil la naștere. În acest fel, se trage un semnal de conștientizare a importanței subiectului și a exprimării trăirilor în fața celorlalți semeni.

            În prima parte a cărții se evidențiază perspectiva teologică referitoare la momentul începerii vieții umane, atât ca trup, cât și ca suflet, iar ulterior se dezvoltă ce se întâmplă cu sufletul copiilor morți și nebotezați. A doua parte aduce în atenție puternicul impact psihologic raportat la pierderea unui copil prin avort spontan sau la naștere și se prezintă cadrul legislativ din unele țări în legătură cu trupurile copiilor morți.

            În cea de-a treia parte a lucrării sunt redate răspunsurile pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teșu despre problematica lansată, iar în ultima parte autorul reliefează ,,rânduiala în vigoare a Bisericii Ortodoxe Române cu privire la înmormântarea pruncilor nebotezați”. În încheiere, dar nu mai puțin importante, sunt mărturiile persoanelor care au trecut prin suferința unei astfel de experiențe; mărturii care, fără îndoială, sensibilizează inimile cititorilor și invită la reflecție.

            Așadar, cartea ,,Mărturii ale părinților și rânduieli bisericești despre pierderea unui copil prin avort spontan sau la naștere vine în sprijinul și mângâierea familiilor, și în special a mamelor, care au trecut printr-o experiență similară. Totodată, aceasta este o mărturie vie de credință care ,,rupe” tăcerea din societate. Iar pentru a vorbi, și mai ales pentru a scrie, despre ceva ce există, dar nimeni nu vorbește, este o dovadă de curaj.

Cartea a fost publicată la Editura Doxologia și poate fi achiziționată din librărie.

(Diana-Elena Guraliuc, ASCOR Iași)