În fiecare an, sărbătoarea din 14 octombrie este un prilej de apropiere şi de mărturisire creștină pentru credincioşii din ţară şi din străinătate, care vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Singuri, cu familia sau în grupuri organizate, pelerinii ajung în Cetatea Sfintei Parascheva cu speranță și cu încrederea că Sfânta îi va ajuta și de această dată.
De câțiva ani, la Iași ajung și membri sau foști membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) din diverse județe ale țării. Sâmbătă, 10 octombrie, am fost și noi pe urmele unor grupuri venite din Bacău și Brașov, grupuri care au fost așteptate de colegii din ASCOR Iași.
Primul popas al drumeților a fost la sediul asociației, unde au luat o gustare și s-au odihnit. A urmat apoi o plimbare prin oraș, cu popas la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi și la Mănăstirea Golia.
Pentru masa de prânz au fost așteptați de Andreea, o altă voluntară ASCOR Iași, la cantina socială de la Biserica Sfântul Haralambie.
Spre după-amiază, tinerii pelerini și-au îndreptat pașii spre centrul Iașului, pentru a se așeza la rândul care duce la raclele cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Deși temperaturile au fost scăzute, iar rândul s-a întins pe mai bine de doi kilometri, pelerinii nu s-au plâns. Din contră, au stat pentru aproape nouă ore la rând, cu zâmbetul pe buze. Iar senzația trăită după ce au reușit să treacă pe la sfintele moaște nu poate fi exprimată în cuvinte.
Credința, nădejdea și răbdarea mulțimii mari de pelerini, veniți din toate colțurile țării ca să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei sunt adevărate lecții de viață și surse de inspirație pentru viața creștinului de azi.