Știm cum funcționează ASCOR și ATOR Iași, însă ce putem spune despre celelalte filiale din țară? Cât de multe lucruri știm despre voluntarii lor, despre program, activități, organizare? Ce îi definește și care sunt caracteristicile care stau la baza conturării asociației?
Am avut oportunitatea să aflu răspunsurile la aceste întrebări vizitând ASCOR Cluj pe data de 22-26 martie 2017, când 5 voluntari din ASCOR Iași și ATOR Iași au acceptat invitația fraților de la Cluj.
Spre capitala Ardealului am plecat convinși de ideea că ni s-a oferit oportunitatea de a întâlni oameni minunați, oameni de la care să ne întorcem îmbogățiți sufletește și alături de care să înfiripăm o relație frumoasă de prietenie.
Ce am descoperit în culisele acestei filiale? Că dragostea pentru artă i-a determinat să înființeze o trupă de teatru ce începe să se bucure de tot mai mult succes. Deși forța cu care ascorenii transmit mesajul și emoțiile pieselor interpretate te-ar putea face să crezi că pe scenă urcă tineri ce explorează de ceva timp acest tărâm, surpriza e mare când descoperi că nimeni nu are studii sau experiență în domeniu. Numai dragoste și dăruire.
O altă dragoste, cea pentru tradițiile strămoșilor noștri, a dus la nașterea Cetei Sfântul Ioan Valahul. Acest grup este rezultatul unor cercetări și munci de teren asidue. Membrii lui se străduiesc să găsească și să păstreze cât mai multe cântece tradiționale din fiecare colțișor al Ardealului, iar costumele românești pe care le poartă la evenimente sunt fie moștenite, fie adunate de la batrânii satelor pe care le-au cercetat.
Printre celelalte activități ale lor se numără taberele de vară, pelerinajele, un parteneriat într-un proiect cu nevăzători, activități cu bătrânii, cu pacienții de la Oncologie, integrarea socială a persoanelor care locuiesc pe stradă, program social cu etnicii rromi, seri de cateheze și discuții, conferințe, citirea neîntreruptă a Psaltirii.
Un alt aspect foarte important pentru tinerii ascoreni din Cluj este păstrarea legăturii cu vechii voluntari care acum nu mai dispun de timpul necesar pentru a se implica activ. Așa a apărut Programul 20 – foștii membri pot dona, lunar, suma de 20 de lei, bani ce sunt direcționați către activitățile asociației. Pentru copiii acestora sunt organizate pelerinaje și tabere.
Care sunt lecțiile pe care le-am învățat? Că activitățile pe care le facem pentru alții, oferind timp și investind emoții, ajung să fie de mai mare folos pentru noi înșine, contribuind la dezvoltarea personală și la mântuire. Că experiența îți oferă echilibru, încredere și siguranță, dar că echilibrul este dobândit oferind sprijin. Am învățat că într-o echipă suntem toți pentru unul și unul pentru toți și că nimeni nu e lăsat în urmă, ceilalți fiind datori să suplinească neputințele temporare. Am descoperit că dacă ai încredere în voluntari și le oferi diverse responsabilități aceștia prind curaj, munca e mai calitativă, tinerii sunt câștigați și asociația crește.
Schimbul de experiență a fost fructuos, iar așteptările nu ne-au fost înșelate.În decursul celor cinci zile de ședere ne-am bucurat din plin de ospitalitatea și căldura sufletească a celor din ASCOR Cluj. Voluntarii ambelor filiale și-au propus o viitoare colaborare sub forma unor pelerinaje sau tabere de muncă. În același timp, nădăjduim ca aceasta să fi fost prima cărămidă ce va sta la baza viitoarelor întâlniri ale tuturor filialelor din țară.
Din Cluj am plecat fericiți că am descoperit atât de mulți tineri care se implică atât în viața socială, cât și cea a Bisericii, bucuroși că putem face și noi parte din această lucrare. Totodată, suntem convinși de faptul că oriunde am pleca în țară, dacă mergem la ASCOR, suntem printre prieteni și suflete frumoase.
Maria Burduja - voluntar ASCOR Iași - Departamentul Credință Cultură