Mărturiile tinerilor români din SUA, participanți la schimbul de experiență cu ASCOR Iași
Astăzi, în duminica migranților români, ne dăm mai mult seama că și nouă ne aparține responsabilitatea menținerii legăturii lingvistice și culturale cu românii de pretutindeni. Schimbul de experiență care a avut loc între membrii ROYA (Romanian Orthodox Youth of the Americas) și membrii ASCOR, ATOR, SPV Iași, în perioada 28 iulie – 03 august 2022 și care a fost pus sub sloganul „Uniți în cuget, uniți în Dumnezeu”, reprezintă încă un pas în întărirea legăturilor între tinerii români din Diaspora și cei din România.
Pelerinajul nostru a început pe 27 iulie la Mănăstirea Oașa și s-a încheiat pe 03 august la Mănăstirea Putna. Între aceste două mari centre ale credinței românești, pelerinajul a căpătat mai mult sens după ce am vizitat o seamă de sfinți, printre care, Sfânta Parascheva de la Iași, Sfânta Teodora de la Sihla, Sfinții închisorilor și, în final, răspunzând chemării, am ajuns și la mormântul „marelui român”, Sfântul Voievod Ștefan. După astfel de experiențe ne putem da seama că lucrurile care ne unesc cu adevărat și ne fac să simțim la fel este credința noastră strămoșească, care este simțită, dorită, înțeleasă și vorbită românește.
După cum un pelerin este un om care simte chemarea lui Dumnezeu și răspunde la aceasta, dar este și un trimis, un misionar care mărturisește ceea ce crede, deci pelerinul este chemat și trimis în același timp, tot astfel sunt și tinerii din Diaspora: sunt chemați să simtă și să trăiască românește pe meleagurile natale și mai apoi sunt trimiși în lume să mărturisească ortodoxia prin modul lor de viețuire, în țările în care trăiesc.
Pentru a înțelege ce simt tinerii când vin ACASĂ am cules câteva gânduri de la tinerii din ROYA, care ne motivează să aprofundăm relațiile create cu aceștia și ne stau mărturie că deși ne despart peste 9000 de kilometri de apă și uscat, totuși aceștia simt la fel ca noi, cei din țară:
„Am venit în România cu gândul de a ne cunoaște țara noastră mai bine și de a fi împreună cu studenții din ASCOR Iași, la un pelerinaj prin toată țara: Sibiu, Brașov, Iași, Piatra Neamț și Suceava. Ne-am bucurat să vizităm locuri sfinte și pline de har: biserici, mănăstiri, chilii și cetăți voievodale. Am aflat multe lucruri despre Sfântul Ștefan cel Mare, Sfânta Teodora, Sfinții închisorilor, precum și despre viața românilor din diferite regiuni. Părinții stareți de la mănăstirile pe care le-am vizitat ne-au vorbit despre rugăciunea lăuntrică, răbdare, dragoste față de aproapele, trăirea credinței și despre neamul nostru cel sfânt. Într-adevăr, românii alcătuiesc un popor al binelui și un popor plin de roade. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru experiența aceasta și mă bucur să mă întorc acasă cu nădejde pentru tinerii români din SUA și cu încredere pentru viitorul organizației noastre ROYA!” (Olivia Nuțu, Chicago).
„Eu simt ca e o binecuvântare să trăiești in America, pentru ca apreciez România mai mult când o vizitez. Pentru mine, România este o alta lume. Oriunde am fost, prin Oașa, Sibiu, Iași, Bucovina, și Putna, îl vedeam pe Dumnezeu mai ușor, ori prin oameni, ori prin natură. Noii prieteni de la ASCOR Iași au fost foarte deschiși și prietenoși. Credința ne-a unit în primul rând, și cultura ne-a apropriat. În timpul petrecut cu ei, am înțeles mai bine cum e să trăiești bucuria, și iubirea ca tânăr român ortodox. Încă am multe de învățat de la români” (Laura Ionescu, California).
„Am primit foarte multe binecuvântări, pe care le vom duce înapoi în America. România este o țara așa de frumoasă, nu se compară cu alte țări. Am văzut mănăstiri, chilii, ne-am și plimbat prin orașe. Am avut posibilitatea sa ascultăm predici și să stăm de vorba cu mulți preoți care ne-au dat sfaturi ziditoare. Am învățat multe despre țara noastră și istoria ei, și ne-am apropiat mai mult de credință noastră.” (Stephania Nuțu, Chicago).
„În 2008, am imigrat cu familia din Chișinău, în SUA, în statul Philadelphia. Din acel moment nu am mai avut oportunitatea de a vizita meleagurile noastre sfinte românești. Mi-aș fi dorit să stau mai mult în România, dar trebuie sa revin la viața mea de zi cu zi și la responsabilitățile mele de fiu, frate și student. Aștept cu nerăbdare să vizitez din nou România și îi aștept cu mult drag pe tinerii din România în SUA. Dumnezeu ne-a binecuvântat și pe noi să avem în SUA mănăstiri, biserici, sfinte moaște și icoane făcătoare de minuni” (Alexandru Donos, Philadelphia).
Sperăm ca fiecare român care a plecat peste graniță să se regăsească la un moment dat în ipostaza de pelerin, trimis, în locul în care a emigrat și să-și dea seama că e timpul să se întoarcă în țară.
Mulțumim pe această cale membrilor ROYA, dar și tuturor persoanelor care ne-au ajutat să-i facem pe aceștia să se simtă „ACASĂ”.
Iulian Tomeac – Președinte ASCOR Iași