În toamna anului 2023, ASCOR Iași a reînceput activitatea de voluntariat în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță din Iași.

Asociația a fost în directă colaborare cu Departamentul de Reintegrare Socială din cadrul instituției, iar pe parcursul celor trei luni de activitate, personalul de specialitate și voluntarii au susținut împreună un modul despre familie și rolul acesteia în societate.

„Prietenii sunt prieteni în vreme de necaz, însă nu se uită unul pe altul nici în vreme de bucurie. Ci în vreme de bucurie împreună cântă și șad la masă.”, iar pornind cu acest gând, voluntarii ASCOR Iași și-au propus ca vineri, 15 decembrie 2023, să împărtășească bucuria Sărbătorilor de iarnă cu cei cu care au lucrat pe parcursul primului semestru din acest an universitar.

Vestea Nașterii Domnului a ajuns și în spatele zidurilor, iar colindătorii ASCOR Iași au avut grijă ca a lor colindă să fie însoțită de nădejde și voie bună.

Colindul a început încă de la punctul de control, cadrele instituției fiind dornice de colindători și bucuroase să-i primească pe vestitorii Nașterii Domnului.

O parte din personalul auxiliar împreună cu persoanele private de libertate, au pregătit o surpriză, un întreg repertoriu de colinde interpretate vocal și acompaniate de instrumente. Cu această ocazie voluntarii au putut descoperi talentele oamenilor cu care s-au întâlnit pe parcursul activității semestriale.

La fel cum beneficiarii i-au îmbogățit sufletește și i-au surprins pe voluntari, și aceștia la rândul lor le-au dăruit câte un mic cadou, o carte. Nimeni în perioada aceasta nu ar trebui să rămână fără cadou.

Să încercăm să avem mereu în minte cuvintele Mântuitorului: ,,Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci [...] în temniță am fost și ați venit la Mine. Atunci, drepții Îi vor răspunde, zicând: Doamne, [...] când Te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă: Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25, 31-46).

Orice dar facem fraților mai mici, lui Hristos facem și Hristos nu rămâne niciodată dator. Mai ales în această perioadă, dacă nu avem aur, smirnă și tămâie să avem grijă să dăruim gândul bun, blândețea și puterea noastră pusă în slujba aproapelui.

(Strahotin Elena-Voluntar ASCOR Iași, departamentul de Asistență Socială)