În seara zilei de 8 martie 2018, aproximativ 500 de participanți, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și alte câteva mii de persoane care au urmărit transmisiunea live a evenimentului, au căutat răspuns la întrebarea ,,Care este rolul femeii în familie și societate ?" în cadrul unei noi conferințe organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români - Filiala Iași. Invitatul serii a fost, de această dată, Monahia Siluana Vlad, stareța Mănăstirii Sfântul Siluan Athonitul din Iași.

      Prin discursul său și prin răspunsurile oferite la întrebările celor din sală, Maica a arătat cine este femeia și a schițat portretul femeii în relație cu cei din jurul ei. Ea a afirmat încă de la început că fiecare dintre noi, atât femeie, cât și bărbat, avem un scop în viață, căruia îi slujim din rolul nostru firesc de creștini și oameni  - acest scop înalt este mântuirea sufletului nostru. În timpul vieții noaste, bărbat sau femeie fiind ne confruntăm cu forța pe care o exercită asupra noastră societatea. Această forță se manifestă prin presiunea grijii noastre zilnice că poate nu suntem și nu facem ceea ce trebuie. Pentru aceste momente însă, Sfinții Părinți ne-au prescris trei metode principale de vindecare, pe care maica Siluana le-a prezentat astfel:

      „Prima metodă de vindecare este participarea la Sfintele Taine și la Sfânta Liturghie în Biserică, pentru că atunci și acolo, noi, alături de semenii noștri ne apropiem și cerem împreună, cu smerenie, ca Dumnezeu să ne vindece de suferință”, de acea suferință pe care o simțim în urma greșelilor noastre și a încăpățânării nefirești de a trece peste sentimentele de vinovăție și peste tendința firească de a nu ține minte răul și de ierta, mergând chiar până la o trăire de neliniște permanentă, oboseală și indiferență față de aproapele nostru.

       A doua metodă de vindecare este „chemarea numelui Mântuitorului, care este sfințitor și vindecător”. Importantă este stăruința noastră de a-L chema neîncetat pentru a ne însănătoși sufletește.

      Medicamentul este bine a-l completa cu ce-a de-a treia metodă – „hrana cuvântului lui Dumnezeu, adică ascultarea și citirea Sfintei Scripturi”.

      În continuare, maica ne-a oferit un frumos răspuns la întrebarea „Ce este femeia ?”

      – „Femeia este o făptură minunată, iar a fi minunată însemnă să stârnești minune, mirare. În ce mod putem însă să aducem această frumusețe și minune pe chipul nostru ? Prin bunătate, căci bunătatea nu ne aparține, ea este a lui Dumnezeu și așa avem toate și toți șanse egale ca indiferent de zestrea noastră biologică (de aspectul nostru fizic propriu-zis) să cerem de la Dumnezeu, cu smerenie, să ne dăruiască și să ne înfrumusețeze chipurile sufletelor noastre cu bunătate”.

       La final, Maica Siluana ne-a îndemnat ca în fiecare moment, comportamentul nostru în societate să fie împlinit de compasiune, respect, blândețe și dragoste „și astfel, cu toții putem da roade bune relațiilor dintre noi, putem să ne însănătoșim sufletește prin bunătatea lui Dumnezeu, putem să îl înțelegem pe celălalt în rugăciune și putem să contribuim la înfrumusețarea familiei și a comunității noastre în fiecare zi până la Înviere”.

                                                                                 

Andreea Gabor, ASCOR Iași