Miercuri, 18 octombrie, de la ora 18:30, unii tineri din Iași au răspuns invitației lansate de către ASCOR Iași și au venit în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan pentru a viziona împreună filmul intitulat „Alison’s Choice”. Cu acest prilej, a fost dezbătută și tema filmului: avortul, un subiect sensibil, dar totodată important în viața tinerilor la început de drum, când au cea mai mare nevoie de îndrumare și informare corectă. Moderatorul serii cinematografice a fost Andrei Mocanu, coordonator al Departamentului Credință și Cultură din cadrul ASCOR Iași, iar invitatul a fost Cosmin Brînză, reprezentant al Departamentului ProVita din cadrul Sectorului de Misiune al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
    „Alison’s Choice” este un film realizat în anul 2015, în regia lui Bruce Marchiano și aparține categoriilor dramă și comedie. Pe parcursul celor doi ani de la ecranizare, filmul a avut un impact pozitiv asupra publicului, fiind nominalizat la diverse festivaluri de film și având parte de recenzii apreciative pe site-urile de specialitate. Timp de 90 de minute, tinerii ieșeni au urmărit cu interes povestea lui Alison, o tânără de 19 ani care rămâne însărcinată fără să își dorească și trece prin conflictul interior adesea întâlnit al femeii moderne: să păstreze sarcina sau să renunțe. Filmul surprinde în mod deosebit un dialog al conștiinței cu Dumnezeu, chiar în sala de așteptare a unui cabinet de avorturi, redând progresiv suspansul nehotărârii protagonistei până în momentul alegerii finale, în care Alison alege viața și își păstrareză copilul alături. Ceea ce ne captează atenția și ne oferă motive de reflecție este analogia, cu o încărcătură spirituală aparte, dintre persoana care face curățenie și Dumnezeu. Dialogul  dintre cele două personaje - respectiv, dintre Alison și îngrijitorul spitalului sunt pline de înțelepciune și încurajare pentru orice om care trece printr-o încercare a vieții. În acest context  Alison a înțeles că Dumnezeu este cel care curăță păcatele noastre și, în fond, Cel care ne păstrează sufletele curate și ne îndrumă pe o cale luminată.)
    Obiectivul evenimentului de aseară l-a reprezentat educația spirituală necesară pentru tinerii din ziua de astăzi, care sunt tot mai confuzi în legătură cu moralitatea alegerii de a păstra sau nu un copil. Cei prezenți în sală au confirmat lecția de necontestat care rezultă din film, dovadă fiind mărturia Teodorei, studentă în primul an la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației: „Mesajul filmului ne-a întărit încă o dată în credința că viața este darul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, de aceea trebuie protejat și respectat.”
    În momentele imediat următoare proiecției, Cosmin Brînză, reprezentant al Departamentului Pro Vita, le-a vorbit celor din public atât despre modalitățile prin care putem ajuta femeile aflate în astfel de situații (vorbindu-le despre organizații ca Pro Vita, dispuse să ajute prin consiliere, cazare, ajutor material), cât și despre cazuri nefericite în care femeile care recurgeau la această soluție întâmpinau puternice și îndelungate mustrări de conștiință. În final, Cosmin ne-a transmis un mesaj foarte important : „Datoria și responsabilitatea noastră, a tuturor, este să fim misionari ai vieții.” El ne-a îndemnat astfel să avem în vedere această obligație în fața lui Dumnezeu - de a ne apăra frații, chiar și pe cei nenăscuți, căci noi suntem prietenii prin care Dumnezeu poate salva o viață. 
     Acestea fiind spuse, filmul „Alison’s Choice” este recomandat cu căldură tuturor celor caută un reper în timpul unor grele încercări ale vieții, mai ales femeilor care au nevoie să găsească suficientă putere pentru a urma calea cea bună, a dragostei, și nu a fricii. 

            Maria Vașchiu - subdepartamentul Media - ASCOR Iași