A reînceput Seara cărților deschise, activitate ASCOR în cadrul căreia se prezintă lunar o carte sau un autor. Sper dragi colegi că ați avut o vacanță frumoasă și că v-ați întors cu energia și curajul de a vă pregăti mai bine în domeniul vostru, pentru a fi de folos oamenilor, familiei dar și țării noastre. În formarea noastră ca oameni intră și lectura. Lectura ne oferă accesul spre cunoaștere, ne „prelucrează” intelectual și spiritual, ne aduce bucurie de calitate și ne ține împreună.

Librarul nostru pentru luna octombrie este Pr. Arhim. Nicodim Petre. Îl invităm întotdeauna atunci când dorim să începem ceva. El ne dă starturile și ne dirijează spre o linie de sosire pe care ne-o dorim cu toții. Părintele este un bun povestitor și încă un cititor pasionat. Pe el l-am întrebat, Ce a învățat de la Tolstoi, pentru că despre Tolstoi ne-am propus să fie vorba luna aceasta. „Librarul lunii” a adus în ajutor alți librari de seamă; este vorba despre Dna. Conf. Univ. în psihologie Ina Marta Karnaeva și Dna. Dr. în filosofie Rodica Pop. Împreună cu ei am căutat să-l înțelegem pe marele autor rus Lev Nicolaevici Tolstoi.

Tolstoi, moșier bogat și conte mai târziu, a rămas orfan de mamă la 2 ani și de tată la 9 ani. La 16 ani va încerca să studieze la Universitatea din Kazan, Filologia, secția arabă-turcă dar după un an se va hotărâ pentru Drept. Intră voluntar în armată pentru a lupta în Caucaz pe la 19 ani și apoi se angazează militar devenind căpitan pentru a lupta în Crimeea. Începe să scrie pe la 22 de ani. Se va căsători la 34 de ani cu Sofia Tolstoi și vor avea 13 copii. Fire frământată, caută de tânăr adevărul și rațiunea pentru care merită omul să trăiască pe pământ. Fondează o școală pe moșia sa, Iasnaia Poliana și predă copiilor de țărani. Iubitor de muncă fizică, de călărie, tenis, înot, se bucură de o rezistență și o forță fizică ieșită din comun. Scrie 8-10 ore pe zi fără să obosească. Se îmbracă asemenea țăranilor de pe moșie, muncește alături de ei și văzându-i cineva muncind și vorbind, nu poate înțelege cine este marele boier, conteleTolstoi. Un singur lucru îl diferențiază totuși: privirea. Privirea arată un suflet sensibil dar și puternic, atent la tot ce se întâmplă în jurul lui. Tolstoi vede fidel și ceea ce nu se vede, vede în sufletele oamenilor. Ochii lui sunt asemenea cuțitelor unui chirurg. Străbat adâncurile tăinuite ale sufletului. 
Dacă Dostoievski a fost un vizionar, Tolstoi a fost omul prezentului, al momentului, reușind să descrie cu o extraordinară sinceritate și pricepere chipurile și trăirile cele mai complexe ale oamenilor din toate categoriile sociale. Tolstoi atinge în multe din nuvelele sale o temă care ne privește și pe noi astăzi: condiția omului nemulțumit. Omului îi lipsește întotdeauna ceva. Dacă ar mai avea câteva deseantine de pământ, totul ar fi perfect; dacă salariul ar fi cu 1000 de ruble maai mare, nu i-ar mai trebui nimic, darcă ar prinde un post ceva mai bun, ar fi suficient pentru a fi fericit. Dar atunci când primește cele dorite se vede că oamul este tot nemulțumit. Nemulțumit de altceva și de altceva și de altceva. Izvorul mulțumirii însă, se pare că se află în interior și nu în cele dinafară. 

 În cea de a doua parte, legând spusele din început, doamna Conf. Univ. Ina Karnaeva a redus toată viața lui Tolstoi, începând cu moartea mamei sale și până în final, sub o unică întrebare găsită în Spovedania lui Tolstoi: „Este un sens în viața mea care să nu fie distrus nici de moarte?”.

 În final, doamna dr. Rodica Pop ne-a mărturisit ideea liniștitoare că nu ar trebui făcută o comparație între Tolstoi și Dostoievski pentru că fiecare își are locul și rolul său în istorie dar și în ce privește viața noastră. Dostoievski are rolul de a lansa întrebări tulburătoare, iar Tolstoi își poate găsi locul și în clipele de bucurie dar și de tristețe. Opera lor tămăduiește. O altă informație primită în această seară a fost aceea că în perioada regimului ateu, nemaipublicându-se Biblia, în Uniunea Sovietică credința și spiritul creștin au supraviețuit și prin operele celor doi corifei, Tolstoi și Dostoievski. 
În luna noiembrie vom vorbi despre Dostoievski F.M. Vă așteptăm. Fiți pe recepție. 
 
Andreea Blaga, ASCOR Iași