În perioada 29 noiembrie-1 decembrie, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români filiala Iași a organizat Concursul Național de Dezbateri pentru Studenți la a doua sa ediție, adunând peste 30 de participanți din filialele ASCOR  Bacău, Brașov, Oradea și Iași precum și ai altor asociații din județul Constanța. Întrucât concursul a fost dedicat tuturor iubitorilor artei oratoriei, retoricii și argumentării  indiferent de experiența lor în acest domeniu, prima zi a început printr-un training de introducere în arta argumentării susținut de  Răzvan-Constantin Popovici; urmat fiind de o dezbatere demonstrativă jucată de arbitrii concursului, Cristiana Chiru, Emanuel Buta, Iulian Tomeac și Vlad Țuțurlan, ce au fost arbitrați de directorul de turneu, Răzvan-Constantin Popovici, și de o activitate de cunoaștere între participanți, coordonată de Raj Bostan, în rândul arbitrilor numărându-se  și Teodora Drișcu.

A doua zi, după participarea la Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc au început meciurile din cadrul concursului; grupele, apoi sferturile și semifinalele, meciuri eliminatorii, în finală rămânând echipele formate din Alexandra Parlog și Matei Ionuț Vlăduț în cadrul Guvernului iar Paul Samoilă și Emanuel Ioniță ca membri ai Opoziției. Meciul final s-a desfășurat în sala Iustin Moisescu și a avut ca moțiune: „Acest Parlament susține ora de religie.”. Restrângând moțiunea, guvernul a susținut ora de religie ortodoxă ca materie obligatorie pentru elevii creștin-ortodocși români și a adoptat ca filosofie de caz o afirmație a poetului-filosof Lucian Blaga: „În tinda bisericii s-a dezvoltat școala românească.”. Argumentele aduse de Primul Ministru, unul constituțional și unul de natură socială, ambele urmate de exemple,  au fost contra-argumentate de Liderul Opoziției în primul rând printr-o contra-filosofie de caz: „Odată cu trecerea anilor să nu mai credem în basme.”, iar apoi prin exemple concrete și întrebări retorice. Aparținând Opoziției, victoria a arătat cât de ușor este a combate moralitatea și credința, astfel pornind îndemnul de a transforma mărturisirea Lui Hristos în mod public într-un dat al tânărului ortodox, iar finalitatea acestui meci fiind „o lecție pentru noi”, lecție ce ar trebui să ne provoace spre a cerceta mai mult lumea pentru a ne putea forma o opinie. S-a demonstrat prin moțiunea aleasă că jocul concurenților poate fi foarte ușor reconstituit în viața reală și urmat de consecințe practice, iar îndemnul dat nouă, tinerilor ortodocși, a fost acela să respectăm datoria morală de a ne informa și de a susține adevărul credinței. Seara a luat final astfel prin premierea și  felicitarea participanților iar, încântat de cursul desfășurării evenimentului în ansamblu, Iulian Tomeac, coordonatorul clubului de debate al ASCOR Iași, a menționat: „Spiritul critic este o "coardă" indispensabilă în emiterea unui sunet cât mai armonios de către orice tânăr creștin.

Prin acest Concurs Național de Dezbateri noi am încercat să facem primul pas în dezvoltarea spiritului critic, oferind un cadru prielnic. Acesta este doar începutul unui foarte lung drum, este doar un pas. Totuși, a fi un debater bun nu spune nimic despre tine în celelalte aspecte ale vieții; poți să fii un debater bun și să fii un manager slab. Să fii debater bun, în sine, nu te ajută la nimic. Modul în care folosești abilitățile învățate dincolo de un discurs, dincolo de o rundă de dezbateri, dincolo de o competiție, asta e ceea ce poate să facă o mare diferență. Și este alegerea ta cum le vei folosi.”.

Evenimentul a luat final pe 1 Decembrie, participanții sărbătorind ziua Marii Uniri împreună, în capitala țării Moldovei.

Mulțumiri speciale merg către sponsori: Premian, Dopo Poco, Petru, Mamma Mia, precum și către Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași.

(Ipătescu Teodora)