Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) – filiala Iaşi a organizat, în data de 8 decembrie 2018, un concurs de dezbateri adresat tinerilor ieșeni, activitatea fiind cuprinsă în cadrul proiectului „Formează-te! Be soft. Play hard” finanțat de Primăria Municipiului Iași.
În cadrul proiectului au fost formați peste 200 de tineri cu ajutorul unei succesiuni de activități și manifestări remarcabile, care să ajute participanții să-și depășească propriile barieri, cu scopul de a le oferi curajul și abilitățile de a-și exprima valorile și idealurile, permițând totodată o exprimare fără constrângeri. Mai pe scurt, proiectul își propune să încurajeze dialogul și prezentarea inițiativelor tinerilor în spațiul public.
Societățile civilizate au descoperit că este mai bine să pacifici diferendele sociale cu ajutorul forței argumentelor și nu prin forță brută. Primul lucru pe care-l putem observa în legătură cu argumentarea este faptul că o folosim în viața de zi cu zi.
Argumentarea constituie în cele mai multe cazuri metoda cea mai eficientă de stabilire a adevărului cel mai probabil. Principalul pilon în arta dezbaterii îl constituie spiritul critic și exercițiul. Pentru tânărul din ziua de astăzi a ști să argumenteze și a ști să-și apere propriile valori și să le expună într-un mod cât mai armonios reprezintă o necesitate. Mulți români nu reușesc să își prezinte țara, frumusețile și cultura ei atunci când se întâlnesc cu cetățeni ce aparțin altor țări și culturi. Se propagă în spațiul public, îndeosebi în mediul virtual, pe rețelele de socializare, faptul că unii se simt vinovați că sunt români. În contra-exemplu îl avem pe George Enescu care, pregătindu-se să plece la Viena pentru a studia muzica, a întrebat-o pe mama lui:
„Mamă, acolo (la Viena) să le spun că sunt român?
Păi da, de ce să nu le spui...?
Nu știu... Să nu creadă că mă laud.”
În cadrul concursului de dezbateri desfășurat weekendul acesta au participat 8 echipe, 4 arbitri și mai mulți voluntari. În urma celor 5 meciuri, echipele care s-au clasat pe primele locuri sunt: locul 1 - echipa formată din Ana-Maria Aghiniței și Anda-Ilinca Ursachi; locul 2 – echipa formată din Cristiana Chircu și Vlad Țuțurlan; locul 3 – echipa formată din Teodora Drișcu și Iulian Tomeac.
Să nu uităm că dezbaterile sunt un „sport al minții” și este cunoscut faptul că sportul de performanță se obține prin exercițiu, muncă și repetiție. Felicitări tuturor participanților, deoarece toți au avut de câștigat. Foloasele acestor activități își vor găsi rezonanța prin înființarea unui atelier de dezbateri în cadrul ASCOR Iași la care sunt invitați toți membrii asociației.
Iulian Tomeac – voluntar ASCOR Iași