Conferință „Crăciunul. De la taina Nașterii Domnului la cumpărăturile frenetice și darurile ostentative” și lansare de carte

În data de 3 decembrie a început seria de conferințe organizate de ASCOR Iași în perioada postului Nașterii Domnului prin conferința cu tema „Crăciunul. De la taina Nașterii Domnului la cumpărăturile frenetice și daruri ostentative”. Astfel, invitații ce ne-au onorat cu prezența sunt domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță, profesor în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, și, ca moderator, Pr. Cons. Dr. Constantin Sturzu, consilier eparhial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. După conferință a avut loc lansarea cărții „Homo religiosus și simulacrele realității”, invitați ai acestui eveniment fiind domnii Valentin Ajder, directorul editurii Eikon din București, și Vianu Mureșan, filosof și scriitor.

Intrând cu forță în subiectul discuției, conferențiarii au dezbătut numeroase subiecte ce gravitează în jurul mentalității actuale, temele principale fiind prostia ca păcat, echilibrul și pierderea acestuia, luciditatea și credința venind împreună și impactul acestora asupra oamenilor, toate fiind puse în legătură cu frenezia consumerismului în perioada Crăciunului; acesta devenind treptat o ocazie de relaxare și de căutare a divertismentului, adevărata valoare, taina Nașterii Domnului, fiind uitată de cele mai multe ori. După o sesiune de întrebări și răspunsuri extrem de fructuoasă a început prezentarea cărții, o carte de dialoguri scrisă de cei doi conferențiari, Prof. Nicu Gavriluță și dl. Vasile Bănescu, aceasta luând sfârșit prin sesiunea de autografe, evenimentele având loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Nașterea Lui Hristos este începutul, astfel, nu doar în sensul propriu, prin oferirea șansei la mântuire, ci și într-un sens figurat, întrucât este și un punct de plecare în înțelegerea credinței și a lumii.

Dumnezeului nostru slavă!

(Ipătescu Teodora)