În seara de 18 martie, la orele 18:30, în sala Iustin Moisescu din ansamblul metropolitan, Asociația Studenților Creștini-Ortodocși Români - Filiala Iași (ASCOR Iași) a organizat, în cadrul lunii pentru viață, conferința intitulată "A fi pro-viață în fața lui Dumnezeu și a societății ". Invitat a fost Preasfințitul Sofian Brașoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Preasfințitul Sofian s-a format la mănăstirea Sâmbăta de Sus, în grija părintelui Teofil Pârâian, care spunea despre el: ,,E serios! Lucrează cu seriozitate!".

Conferința a încercat să răspundă la întrebarea ,,Ce înseamnă a fi pro-viață?". Sfântul Vasile cel Mare spunea că Dumnezeu este viață și sursa vieții, iar cine este mai aproape de El are viață. Așadar, putem spune că poruncile, pe care Neagoe Basarab le numește ,,sfaturile lui Dumnezeu pentru fiul Său, omul", ne ajută să susținem viața. Tot ce ne cere Dumnezeu are scopul de a ne îndruma spre viața veșnică. Suntem cu adevărat pro-viață atunci când motivăm și susținem viața. În Evanghelia după Ioan, Hristos spune că a venit pe pământ pentru ca noi să avem "viață din belșug". Așadar, este bine să descoperim cum ne putem lăsa pătrunși de plinătatea de viață care vine înspre noi. A fi pro-viață se vede din armonia noastră interioară și cea cu Dumnezeu și din dorința de echilibru cu aproapele, în special cu femeia. Modul de comportare cu o femeie îndeamnă la susținerea sau nesusținerea vieții. ,,În viața aceasta nu e nimic mai important decât să dăruiești viață mai departe", a zis Preasfințitul Sofian în timpul conferinței. ,,Cinste femeii care decide să păstreze copilul indiferent de circumstanțe", a adăugat el. În cazul în care o femeie nu poate da naștere unui copil este bine ca ea să conștientizeze că și aceasta este o cruce pe care trebuie să o poarte, și că Dumnezeu nu ne dă decât ceea ce știe ca vom putea duce pe umerii noștri. A fi pro-viață înseamnă și a folosi mijloacele societății contemporane pentru a susține viața, iar ceea ce facem să fie cu mare atenție, luând seama și la greșelile înaintașilor noștri.

În esență, am putea spune că a fi pro-viață înseamnă a fi creștin, cum spunea părintele Serafim de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus : ,,Creștinismul e VIAȚĂ, nu gheață!".

(Amorina Petronela Roșcan, ASCOR Iași)