„O lume pe care s-o învingem” și oameni în căutare de răspunsuri, ca definiție a primirii maestrului Dan Puric la Iași - marți, 17 decembrie; Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români filiala Iași a încheiat astfel seria de conferințe din Postul Nașterii Domnului prin a invita un om de cultură important al poporului român să vorbească despre noi, despre lumea în care trăim și despre frumusețea ce o definește.

Susținând ideea că avem nevoie în viețile noastre de exemple grăitoare și nu de teorie, maestrul a definit esența poporului român, valorile și cultura acestuia, amintind de personalități importante ce au marcat cursul istoriei. În stilul său unic, conferențiarul a prezentat o realitate uneori tristă, în alte cazuri zguduitor de expresivă și plină de înțeles, îndemnând pe fiecare dintre noi către profunzime, către aprecierea fragilității și jertfei ce definesc poporul român, astfel povățuindu-ne spre individualitate și constanță, spre evitarea universalului și a superficialității.

Presărat cu momente de seriozitate și atenție sporită dar și cu zâmbete vioaie și hohote de râs, timpul a trecut pe nesimțite, sesiunea de întrebări și răspunsuri începând astfel. Multe întrebări și-au găsit răspunsul, unele dintre ele nerostite fiind, iar sfârșitul conferinței a adus cu sine urme de întristare întrucât vorbele maestrului Dan Puric și istorisirile acestuia au câștigat inimile celor prezenți încă din primele clipe. Un ultim gând al său, un îndemn, o rugăminte, „Făceți-vă câmp de manifestare!”, poate fi considerat explicația temei conferinței, întrucât având un unghi larg de desfățurare putem într-adevăr, să luptăm.

Am învățat, astfel, despre poporul român ca popor mistic și profund, despre iubirea sa puternică, despre credința sa; am cunoscut poporul român.

„Şi cu ochiul plin de lacrimi naţiunea cea română,/Care are-n mii de inimi sufletul ei tremurând,/Vede cum prin nori se stinge stea cu flacără divină...” - Mihai Eminescu

(Ipătescu Teodora)