În cadrul conferinţelor mari organizate în Postul Nașterii Domnului de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Iaşi, a avut loc miercuri, 2 decembrie 2015, o întâlnire cu cu poetul Marius Iordăchioaia și cu părintele Constatin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor și Director General al Centrului Cultural Misionar Doxologia.  Invitații  le-au vorbit tinerilor prezenţi despre tema „Iesle electronică în satul global. Ne întâlnim cu Domnul în spațiul virtual?”. Evenimentul s-a desfășurat  în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Primul invitat care a luat cuvântul a fost părintele consilier Constantin Sturzu, care a explicat la început rațiunea alegerii titlului conferinței: „Așa cum știm, Mântuitorul Hristos s-a născut într-o iesle sărăcăcioasă din Betleem. Teologia noastră ortodoxă spune clar că în acest fapt avem prototipul Nașterii Domnului în inima noastră, în ieslea sărăcăcioasă a sufletului nostru. Inima noastră este ca o iesle sărăcăcioasă și în acest loc este chemat Mântuitorul să se nască. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, există și tentația de a-L căuta pe Dumnezeu online și de a considera că e suficient să-ți burdușești  «ieslea electronică», adică contul de Facebook sau blogul cu lucruri despre Dumnezeu, săvârșind, în acest mod, lucrarea lui Dumnezeu. Acest lucru nu înseamnă că pe internet nu se face o lucrare misionară; eu personal sunt convins de utilitatea acestui mijloc. Întrebarea care trebuie pusă însă este următoarea: cât este lucrare și misiune pe internet și cât este ispită, risipire și pierdere de timp în zăbovirea în mediul virtual, în «satul acesta global» care este internetul?”.

„Risipirea noastră în virtual e deja o copie a unei alte căderi care a avut loc - cea a protopărinților noștri”

În continuare, pr. Constantin Sturzu a subliniat că risipirea  omului în mediul virtual poate fi pusă în analogie cu păcatul săvârșit de Adam și Eva în Rai: „Risipirea noastră în virtual, faptul că petrecem atât de mult pe internet, la televizor, la jocuri online, sau la orice altă activitate de genul acesta, e deja o copie a unei alte căderi care a avut loc - cea a protopărinților noștri. Știm episodul: Eva a fost ispitită de șarpe prin cuvintele «Dumnezeu a zis El, oare, să nu mâncaţi roade din orice pom din rai?», la care ea a răspuns: «Roade din pomii raiului putem să mâncăm, numai din rodul pomului celui din mijlocul raiului ne-a zis Dumnezeu Să nu mâncaţi din el, nici să vă atingeţi de el, ca să nu muriţi!.  Atunci şarpele a zis către femeie: «Nu, nu veţi muri! Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul». Iar Eva, «socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el». Ce au făcut Adam și Eva? Au primit această realitate pe care le-a prezentat-o șarpele, adică diavolul, și au ales-o în detrimentul a ceea ce aveau deja, în detrimentul adevăratei realități, adică a relației lor cu Dumnezeu. Au ales ceva posibil, adică ceva virtual, și iată cum s-a produs căderea din Rai. Păcatul primilor oameni poate fi interpretat și așa; ne putem gândi că au fost neascultători, că au poftit și nu s-au înfrânat, dar ne putem gândi și la faptul că Adam și Eva au căzut în ispita de a trăi în ceva virtual, ceva posibil. Au ales, așa cum zice românul, «să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard». În loc să fie cu Dumnezeu, cu care știau sigur că sunt, au ales să fie Dumnezeu, fără să fie siguri însă că acest lucru e posibil”.

„Dacă avem internetul, trebuie să-l folosim și trebuie să răspândim prin el cuvântul lui Dumnezeu”

Celălalt invitat al întâlnirii, poetul Marius Iordăchioaia, a făcut referire în cuvântul rostit la Părintele Efrem Vatopedinul, care îndeamnă la folosirea internetului pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu: „Dacă toți suntem mai mult sau mai puțin captivi pe internet și ne întâlnim în acest mediu unii cu alții, haideți să vorbim despre Hristos în acest loc. Eu sunt absolut convins că Mântuitorul Hristos ne poate scoate din absolut orice situație, inclusiv din virtual. După cum spune Părintele Sofronie, Hristos este soluția la orice situație, însă foarte puțin îl aleg pe Hristos, fiindcă urmarea Lui presupune suferință. Părintele Efrem Vatopedinul a spus într-o conferință că dacă avem internetul, trebuie să-l folosim și trebuie să răspândim prin el cuvântul lui Dumnezeu, care nu este doar cuvânt, ci este însoțit de o energie care poate să renască duhovnicește un om. Au existat numeroși idolatri sau atei din Nepal, din India și din alte colțuri ale lumii, care au descoperit Ortodoxia pe internet. Mai mult de atât, am citit despre un medic musulman din Asia, care, în pragul sinuciderii, a accesat un site creștin și a renunțat la păcatul capital, primind ulterior botezul creștin. A citit câteva propoziții despre Hristos: Dacă tot ai de gând să te sinucizi, roagă-Te Lui Hristos și spune-I ce ai pe suflet, spune-I ce te doare. Nu ai nimic de pierdut. Vedeți? Niște cuvinte simple au salvat o viață. Chiar și cunoscutul actor american Jonathan Jackson a afirmat, după spusele Părintelui Efrem, că un rol important în convertirea lui la Ortodoxie l-a jucat internetul. Decim avem o mărturie foarte categorică, a unui om cu o vastă experiență duhovnicească - Părintele Efrem, care ne arată că dacă suntem hotărâți să folosim internetul pentru propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu și a experienței duhovnicești a Bisericii, avem, ca să zicem așa, toată blagoslovenia ”.

În cea de-a doua parte a conferinţei, cei doi invitați au răspuns întrebărilor venite din sală.

Sursa: Doxologia.ro