Credința, istoria și limba ne unesc

ascor iasi tineri

„Dacă granița ne desparte momentan, totuși, credința, istoria și limba ne unesc dintotdeauna"

   În perioada 13 - 15 iulie 2017, ASCOR Iași a organizat, cu sprijinul doamnei Andreea Gabriela Gologan, un pelerinaj la mănăstirile din zona Moldovei pentru câțiva tineri din parohia ,,Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir" - Burlănești, Republica Moldova. Unii dintre tineri au venit pentru prima dată în România.
   Ei au vizitat în prima zi Catedrala Mitropolitană din Iași, unde s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Biserica Sfântul Sava, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc și Palatul Culturii. Seara au fost cazați la mănăstirea Hadâmbu, unde s-au bucurat de participarea la Sfânta Liturghie și de peisajul frumos al împrejurimilor.
   În cea de-a doua zi, frații noștri de peste Prut au vizitat Cetatea Neamțului, Mănăstirea Neamțului, iar la Schitul Cărbuna, obștea mănăstirii i-a așteptat cu o masă caldă; spre seară, ei au fost cazați la Mănăstirea Sihla, în munții Neamțului, unde au participat la programul liturgic al mănăstirii. 
   Ultima zi a pelerinajului a început prin participarea la Sfânta Liturghie, urmată de agapă. 
La întoarcere au vizitat mănăstirile Sihăstria și Secu din Neamț, dar și mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava și Cetatea de Scaun a Sucevei.
   Tinerii ne-au mărturisit că au rămas impresionați de bogățiile culturale și religioase ale acestei zone ce a aprins în inimile lor dorul după spiritualitatea creștin-ortodoxă, atât de frumos exprimată în mănăstirile românești.

     (Andrei Mocanu - ASCOR Iași)