În perioada 17-19 februarie 2023 tinerii din ASCOR Brașov şi ASCOR Timișoara au participat la un schimb de experiență organizat de voluntarii Departamentului de Relații Externe al ASCOR Iași.

Se spune că la Iași Orientul se întâlnește cu Occidentul, vechiul cu noul, iar toți cei care vin cu o speranță, pleacă cu un vis împlinit. Timp de trei zile tinerii din ASCOR Brașov şi Timișoara au participat la activități diverse, au vizitat orașul şi împrejurimile sale, s-au lăsat antrenați în dialoguri duhovnicești şi, nu în ultimul rând, au schimbat impresii, opinii, idealuri despre viitor cu voluntarii filialei din Iași.

Prima zi a început cu închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar pașii s-au îndreptat apoi către două mănăstiri-simbol ale orașului - Frumoasa şi Cetățuia. Schimbul de experiență presupune acceptare şi recunoaștere a valorilor, dar şi dorință de cunoaștere, de îmbunătățire, întrajutorare, motiv pentru care cea de-a doua zi nu putea începe altfel decât prin rugăciune, cea care ne aduce, indiferent de regiune sau grai, împreună. Ne aduce în unitate de cuget și simțiri. Alt cuvânt-cheie al acestei zile a fost “uniunea”, iar Traseul Unirii gândit de voluntarii ASCOR Iași a oferit șansa oaspeților de a vizita obiective importante ale orașului - Palatul Culturii, Mănăstirea ,,Sfinții Trei Ierarhi”, Piața Unirii, Muzeul Unirii, Biblioteca Central Universitară, Palatul Copiilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie. Fiecare oprire a adus informații noi, prezentate de ascoreni, cu scopul de a ilustra istoria comună, care rezonează şi astăzi în noi.

Seara, vecernia de la Mănăstirea Bucium şi dialogul cu părintele Arhimandrit Nicodim Petre, stareț al Mănăstirii Bucium și îndrumător ASCOR Iași, au încununat ziua. Acesta a vorbit tinerilor despre puterea binelui, acel bine comun care se naște acolo unde este dorință, crește unde este voință şi prinde rădăcini acolo unde este dragoste. De asemenea, la întrebările și frământările tinerilor, părintele a ținut un cuvânt despre misiunea tinerelor generații, despre setea de sens și despre importanța disciplinei, a unui program de lectură în viața tinerilor.

Cea de-a treia zi a început cu participarea la Sfânta Liturghie la Capela Studențească a UMF Iași. Mai apoi, tinerii au participat la un atelier în care s-au împărtășit idei și propuneri de colaborare pentru următoarea perioadă.

Cel mai important lucru învățat a fost observarea diversității, a amprentei pe care fiecare dintre cele trei filiale ASCOR o lasă. Cunoștințele acumulate în cele trei zile au fost evaluate printr-un concurs de cultură generală, cuprinzând întrebări despre Traseul Unirii, dar şi despre geografia, istoria, literatura şi arta României. Activitățile s-au finalizat prin participarea tinerilor la ,,O seară românească”, unde s-au bucurat de prietenia şi ospitalitatea familiei ASCOR Iași.

,,Călătoria m-a făcut să descopăr un oraș împletit cu vise. Am cunoscut suflete ce mi-au redat puterea de a merge mai departe, confirmându-mi că am alături de cine să lupt. (Florin Coşovanu, voluntar ASCOR Timișoara).

,,Am avut marea bucurie de a fi invitați la schimbul de experiență organizat de membrii ASCOR Iași, unde credința, cultura și tradițiile încă se păstrează și se îmbină uimitor.” (Antonia, ASCOR Brașov).

Astfel de experiențe ne ajută să ne repoziționăm și ne dau un „refresh” care ne ajută să depășim ceea ce ne oferă viața de zi cu zi. Tinerii se pot apropia mai simplu și sincer de Biserică prin alți tineri, Dumnezeu lucrând în mod tainic în inima fiecăruia. Până la următoarea întrevedere tinerii din ASCOR Iași, Brașov și Timișoara și-au propus să citească cartea propusă de părintele Nicodim Petre: Haos. Lege. Libertate, scrisă Mitropolitul Antonie de Suroj.

Diana, 
voluntar ASCOR Iași și Studentă la Facultatea de Litere