Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași, a organizat în data de 31 martie 2024, prima ediție a Concursului de șah „Cupa lui Mărțișor”, în sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan.

Acest eveniment a fost posibil datorită partenerilor noștri de la proiectul național „Șah în școală”, Studenți pentru viață - filiala Iași, ATRAG Iași - Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor și Muzeului Mitropolitan, cărora le mulțumim pentru colaborare.

Competiția a fost antrenantă, cu meciuri care au pus la încercare nu doar cunoștințele de șah, ci și adaptabilitatea și creativitatea participanților. În acest context, este potrivit să amintim cuvintele lui Goethe: „Șahul este piatra de încercare a inteligenței.” Acesta subliniază profunzimea și complexitatea șahului, nu doar ca joc, ci și ca reflectare a strategiilor de viață.

După un concurs plin de confruntări strategice, am premiat câștigătorii concursului:

  1. Andrei Maftei (locul I),
  2. Dimitrie Pintilie (locul II),
  3. Bujor Ion (locul III).

Pe parcursul concursului, IPS Teofan și Pr. Arhim. Nicodim Petre, îndrumător al ASCOR Iași, ne-au încântat cu prezența. Pr. Arhim. Nicodim ne spune în articolul său despre șah că: „Jocul de șah ne învață că în viață nu câștigăm întotdeauna, dar oricând putem începe un nou joc pe care îl putem câștiga datorită lecției învățate anterior.”

În fiecare miercuri, de la ora 20:00, ASCOR Iași organizează serile de șah, invitând membrii asociației să își îmbunătățească abilitățile de joc într-o atmosferă prietenoasă.

Într-o lume în continuă schimbare, șahul ne oferă un far de luciditate și ne învață să valorizăm fiecare mișcare, atât pe tabla de joc, cât și în viață.