ASCOR Iași încheie proiectul Empower Youth! Learn. Teach. Act!
În perioada iulie – noiembrie a.c., Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași, a desfășurat 2 proiecte de tineret sub titlul Empower Youth! Learn. Teach. Act!, cu finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST), Iași, prin Concursul Național/Local de proiecte de tineret.
Partenerii principali ai acestor proiecte au fost Mitropolia Moldovei și Bucovinei prin Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală și Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Iași, precum și parohiile și școlile din localitățile unde s-au desfășurat activități în proiect.
În cadrul proiectului local, finanțat de DJST Iași, s-au realizat cinci seminarii de formare de o zi în satele Aroneanu, Soci, Belcești, Todirești și Liteni, pe temele Cetățenie activă și organizare de evenimente comunitare și Comunicare și vorbire liberă, o tabără de dezvoltare comunitară în comuna Aroneanu, județul Iași și un training de formare pentru dezvoltarea organizațională a ASCOR Iași.
În cadrul proiectului regional, finanțat de MTS, s-au realizat:
- cinci seminarii de o zi pe tema Cetățenie activă și organizare de evenimente comunitare în satele Șendreni (jud Iași), Flămânzi , Negreni (jud Botoșani), Bistrița și Galu (jud Neamț)
- trei seminarii de formare pe tema Comunicare și vorbire liberă în satele Negreni, Galu și Bistrița
- un seminar de formare pe tema Scriere de proiecte în satul Costești (județul Iași)
- un Master Class de formare în Zoițani (județul Botoșani)
- o tabără de dezvoltare comunitară în satul Șendreni
- un training de dezvoltare organizațională pentru ASCOR Iași
În cadrul acestui proiect au fost elaborate două ghiduri educaționale cu scopul de a veni în sprijinul organizațiilor de tineret care organizează tabere și traininguri pentru tineri: Ghidul Tabăra din satul meu și Ghidul formatorului ASCOR/ATOR.
Aceste activități au avut ca scop crearea unei rețele de tineri activi, capabili să devină lucrători de tineret (LT) în comunitățile lor și creşterea gradului de participare a tinerilor la viaţa comunităţii, sub toate aspectele ei: sociale, educaţionale, culturale, economice, de sănătate prin motivarea acestora prezentând în rândul tinerilor şi al părinţilor beneficiile pe care le pot dobândi tinerii prin implicarea în activităţi de voluntariat.
În aceste proiecte au fost implicați activ 30 de voluntari și traineri, tineri din cele trei județe vizate de proiecte: Iași, Neamț și Botoșani. Acești tineri și-au îmbunătățit competențele de lucru în echipă, și-au îmbunătățit capacitățile de formare și au dezvoltat abilități specifice legate de managementul voluntarilor, gestiunea grupurilor, gestiunea timpului și a proiectelor.
”Trainingul nu mi s-a părut doar un loc în care ne-am întâlnit ca să desfășurăm jocuri. De fapt, a fost un loc unde ne-am cunoscut din ce în ce mai bine, am învățat cum să interacționăm, să ne simțim bine împreună și să vorbim, să ne expunem ideile fără să ne fie rușine că ne încurcăm...și dacă o făceam o luam de la capăt fără nicio rușine. A fost o experiență scurtă, dar completă.” (Ana Maria, participant seminar Comunicare și vorbire liberă – Galu, jud Neamț)
”Experiență ca formator în cadrul proiectului Empower Youth! Learn. Teach. Act! a fost pentru mine o adevarată provocare. Te afli în fața a douăzeci de participanți care așteaptă de la tine să le oferi ceva pentru care s-a meritat să plece de acasă. Nu-i ușor, mai ales că tinerii te simt, dacă ești sincer, dacă îți pasă de ei, ori dimpotriva, ai venit să te expui pe tine. Și niciodată nu știi cu adevărat care a fost impactul asupra lor. Unele lucruri pe care le-ai auzit de la cineva le poți găsi aplicabilitate în viața ta, fie în ziua ce urmează, sau poate peste zece ani, când îți pică ca o fisă pierdută. Ceea ce știu sigur, e ca în urma traingurilor m-am trezit cu noi prietenii și cu o experiență care m-a ajutat să fiu puțin mai atentă la acțiunile mele. Și mai știu că tinerii din satele în care am fost, vor da mai departe către alții, ceea au primit ei.” (Roxana Busuioc, trainer Empower Youth)