Cea de-a doua ediție a Cercului Duminical ne-a găsit preocupați de familie. Și cine altcineva ar fi putut vorbi despre asta, dacă nu o altă familie?
De aceea, am invitat, alături de noi familia Aftimescu – Deleanu. Ștefan, a coordonat departamentul Sport – Turism, iar Emanuela a fost vicepreședinte ASCOR Iași. Ei au vorbit despre punctele cheie ale căsătoriei, pornind de la premisa că scopul omului în viață este mântuirea, realizabilă prin două mijloace: călugăria și căsătoria.
O familie întru Hristos are la bază loialitatea, sinceritatea, comuniunea, cooperarea, smerenia și acceptarea responsabilităților. Dar niciuna dintre acestea nu sunt de folos dacă lipsesc credința, dragostea pentru Dumnezeu și rugăciunea. Educația copilului începe în momentul în care se nasc părinții, deoarece copiii preiau valori și virtuți de la părinți lor și le transmit mai departe urmașilor.
Datoria părinților este să facă din familie un sălaș al virtuților, să ducă familia spre mântuire, iar pentru aceasta este bine ca membrii familiei să trăiască în echilibru. Cei doi împart deopotrivă și tristețile, și bucuriile, și responsabilitățile. Este recomandat un părinte duhovnic mirean, care să înțeleagă viața de familie și să ajute tinerii să-și rezolve neînțelegerile.
În continuare, tinerilor li s-au adresat câteva întrebări despre viața de familie, menite să îi ajute să o înțeleagă mai bine, li s-au recomandat câteva scrieri, din care amintim Scrisori Caterinei, Scrisori către Filip și Ghid pentru dobândirea armoniei în familiile ortodoxe.
Spre final, cei doi invitați au dat câte o definiție a căsătoriei, așa cum o văd ei:
„Căsătoria reprezintă totalitatea problemelor pe care nu le-ai fi avut dacă nu te-ai fi căsătorit.” – soția
„Căsătoria reprezintă totalitatea problemelor pe care nu le-ai fi rezolvat dacă nu te-ai fi căsătorit.” – soțul
Diana Pîșlac, ASCOR Iași