Dezbateri la ASCOR Iaşi în cadrul proiectului „Formează-te! Be soft. Play hard”

În cadrul proiectului „Formează-te! Be soft. Play hard”, finanţat de Primăria Municipiului Iaşi, se înscriu şi atelierele de dezbateri organizate de către Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi la care sunt înscrişi 20 de studenţi.

Trainerul Andrei Bogdan Petre, un tânăr cu o bogată experienţă în dezbateri şi arta oratoriei, i-a învăţat pe cei prezenţi cum se construieşte un discurs coerent şi cum pot tinerii să îşi facă vocea auzită.

„Am descoperit că e foarte important în dezbateri să ai un argument solid, care să se fundamenteze pe o explicaţie logică şi pe exemple concrete. De asemenea, argumentul trebuie «îmbrăcat» într-un stil frumos de prezentare, demn, dinamic. Dezbaterile în sine ne-au motivat să ne informăm despre ce se întâmplă în lume la ora actuală, despre rolul fiecărei instituţii în stat sau despre ultimele evenimente petrecute, cu un impact asupra societăţii. Cu această ocazie, am realizat că tinerii au mai multă putere decât cred ei iniţial. În dezbateri trebuie să dai tot ce poţi, altfel nu ai nicio şansă să câştigi sau să convingi. La un discurs, fie că eşti pro sau contra, ai nevoie nu numai de cuvinte, elementele verbale, ci şi de elemente nonverbale (mimică, gesturi) şi paraverbale (ton, inflexiuni ale vocii, debit moderat). Par la prima vedere nişte detalii, dar de multe ori câştigul se ascunde în lucruri mici, de fineţe. O schimbare nu vine niciodată din senin. Nu te va surprinde într-un loc liniştit, meditând la viaţă. Schimbarea vine numai dintr-o forţare lăuntrică de a ieşi din zona de confort şi a face un pas spre devenirea ta viitoare. E mereu provocarea de a renunţa la ceva din tine, la o stabilitate emoţională şi socială, şi a merge spre ceilalţi, într-un tărâm nou şi necunoscut. Atât pe plan exterior, ca membri activi în societate, cât şi interior dezbaterile ne propun o schimbare de perspectivă. După ce ai aflat atât de multe despre cum merge lumea şi despre faptul că părerea ta contează, nu mai poţi fi indiferent. Pasivitatea nu e permisă în dezbateri. Deşi teama de a greşi şi de a vorbi în faţa celorlalţi poate fi mare la început, tot exersând, se formează nişte reflexe. Încet-încet, ajungi să fii mai sigur pe tine, să cauţi să te informezi, să vrei să te implici. E o sforţare de a te depăşi pe tine însuţi. Cu exerciţiu, nădăjduim că vom ajunge cu toţii cu adevărat cetăţeni, adică membri activi ai cetăţii. Şi dacă noi vom reuşi să ne învingem frica de a vorbi în public şi teama de eşec, cine ne va opri să schimbăm lumea? Un singur lucru. Da, un singur lucru. Faptul că nu suntem noi înşine schimbaţi, pregătiţi intelectual, dar şi spiritual. Iată o nouă provocare. Deocamdată, mulţumim lui Dumnezeu pentru toate”, a spus Teodora Drişcu, participant la atelierul de dezbateri.