În perioada 18 – 24 iulie 2022 a avut loc întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși organizată în Suprasl, Polonia.

La acest eveniment au luat parte tineri din peste 20 de țări, care s-au adunat sub sloganul „Go and bear fruit”. Tineri din București și Iași au reprezentat delegația Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment, care a fost organizat pentru a aduce împreună tinerii din toate bisericile ortodoxe.

În deschiderea evenimentului, care a avut loc pe 19 iulie, participanții s-au întâlnit cu Mitropolitul Sava al Poloniei, care i-a binecuvântat și le-a adresat cuvinte de încurajare în misiunea pe care o au în viața Bisericii. Programul a continuat cu ateliere despre pace, ecologie și organizare de evenimente pan ortodoxe. De asemenea, aceștia au avut oportunitatea de a afla detalii despre istoria federației SYNDESMOS și ce au făcut tinerii ortodocși în trecut pentru a întări unitatea Bisericii. Mai apoi au avut loc discuții despre ce poate face noua generație de tineri și care este misiunea lor în contextul lumii de astăzi. În program a fost integrată și o piesă de teatru despre Viața Sfintei Maria de Paris.

„În cadrul unor astfel de întâlniri putem realiza mai bine care este moștenirea spirituală și culturală pe care o avem ca popor. De asemenea, vedem mai ușor cum putem fi naționali cu fața spre universal. Sperăm ca pe viitor să întărim relațiile cu tinerii ortodocși de pretutindeni prin misiunea comună pe care o avem ca tineri ai Bisericii.” A mărturisit Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași.

„Până la 20 de ani m-am întrebat mereu cum este în afara granițelor țării mele, cum trăiesc ortodoxia celelalte popoare, ce obiceiuri au, cum se bucură de viață, cum se comportă la rândul lor cu oamenii din celelalte culturi. Rămân cu amintiri de neprețuit, cu un dor mare în inimă, dar, mai presus de toate, cu sentimentul unității și solidarității într-Una Sfântă Treime, pe care l-am resimțit aici mai mult decât oriunde, prin întâlnirea atâtor culturi diferite și atâtor oameni deosebiți.” Elena Bontaș, voluntar ASCOR Iași.

„Pentru mine, Suprasl 2022 a fost o demonstrație de unitate în Ortodoxie, o ocazie de a vedea în tinerii de toate naționalitățile un model de creștini care își mărturisesc credința fie că se află într-o țară majoritară ortodoxă cum e Grecia, fie una minoritară precum Finlanda. Ortodoxia nu e caracterizată nici de culoarea pielii și nici de țara de proveniență. Ortodoxia înseamnă iubire față de Hristos și comunitate, iar sentimentul de apartenență alături de oamenii ce împărtășesc aceleași valori și aceeași credință cu tine este unul deosebit. Ortodoxia trece de orice graniță.” A mărturisit Sophia Chiriac, coordonator ASCOR Iași.

„În  această săptămână petrecută la Suprasl, conștiința mi-a trimis un reminder cu privire la responsabilitatea și datoria de creștin, de misionar și apostol al lui Hristos.” Florentina Mătrescu, voluntar ASCOR Iași

„De la veselia băieților din Uganda, la politețea tinerilor din Marea Britanie și până la cântecele francezilor și polonezilor, săptămâna aceasta a fost despre descoperirea Ortodoxiei, așa cum este ea de la un capăt la celălalt al lumii.” Ecaterina Ambrosi, voluntar ATOR Iași.

„Întâlnirea tinerilor ortodocși din Suprasl a fost o experiență unică pentru mine. Mereu am fost curioasă să văd cum este trăită ortodoxia în afara graniței României, iar acum am avut ocazia de a vedea și de a interacționa cu tineri ortodocși din diferite colțuri ale lumii. Unitatea în diversitate este ceea ce descrie cel mai bine imaginea ortodoxiei în lume, iar acest lucru l-am simțit în timpul Sfintei Liturghii. Fiecare a cântat  și s-a rugat în limba lui, fiind evidențiată diversitatea, iar rugăciunea înălțată către Dumnezeu ne-a apropiat unul de altul conștientizând că dincolo de lucrurile care ne diferențiază, credința și iubirea sunt cele care mereu ne vor aduce împreună. Nu știm ce ne rezervă viitorul, dar cu siguranță fiecăruia dintre noi îi va rămâne în suflet o părticică din ceea ce am simțit și trăit când ne-am rugat împreună.” Ana Nacu, voluntar ASCOR Iași