Luni, 14 octombrie 2019 de la ora 18.30 a avut loc în sala Iustin Moisescu, conferința cu titlul Ortodoxia, tinerețea veșnică a lumii organizată de ASCOR Iași. Invitatul acestei conferințe a fost părintele arhimandrit Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium din Iași.

În cadrul conferinței a avut loc și lansarea filmului Prodromița realizat de Mănăstirea Bucium cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Filmul are o durată de 10 minute și pune în imagini istoria minunată a pictării icoanei Prodromița care în momentul de față se găsește la Schitul românesc Prodromul din Muntele Athos.

Filmul este mai mult decât un documentar sau un colaj de imagini. Echipa care a muncit pentru realizarea lui (Constantin Ichim, Crînguța Pînzaru, Radu Afloarei, Bogdan Bulgariu, Angelica Pînzaru, Andrei Chirvase, Valentin Burlacu) s-a străduit să surprindă în secvențe de film trăirile și zbuciumul lăuntric al pictorului Iordache Nicolau care, deși era obișnuit să picteze icoane nu reușește nicicum să finalizeze chipurile Mântuitorului și al Maicii Domnului. Povestea filmului este reală, ea fiind consemnată de Ioardache Nicolau într-un document din iunie 1863: „Privind eu la chipuri, cu totul a ieșit dimpotrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. A doua zi, după ce m-am sculat, am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului, rugându-mă să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei icoana. Când m-am dus să mă apuc de lucru, am aflat chipurile drese desăvârșit, precum se vede.”

La finalul proiecției, realizatorul principal al acestui film, domnul Valentin Burlacu, ne-a mărturisit că lucrurile au mers foarte ușor după ce a primit binecuvântare pentru acest proiect. „Ca să încep acest film am cerut binecuvântare și de la Mănăstirea Bucium și de la Muntele Athos. După asta totul s-a legat și lucrurile au avansat foarte repede”.

Personal am avut ocazia să merg de mai multe ori la Schitul Prodromul și să mă închin icoanei Prodromița. Când ești în fața acestei icoane se întâmplă ceva tainic, greu de exprimat în cuvinte. Și asemenea Micului Prinț, „În fața unei taine prea copleșitoare, nici nu mai cutezi să te împotrivești.” În fața Prodromiței te simți în siguranță. Ai certitudinea că Maica Domnului te privește, te cunoaște și te înțelege.

Noi tinerii o iubim pe Maica Domnului, iar ea este mereu gata să ne ajute. Totuși nu poți iubi pe cineva pe care nu-l cunoști, și de aceea consider că filmul este o șansă bună de a face cunoscut celor tineri dar și tuturor ieșenilor, într-o manieră modernă, istoria minunată a acestei icoane. Icoana Maicii Domnului Prodromița, pictată în chip minunat la Iași este una dintre comorile spirituale ale Ortodoxiei.

Link film: Prodromița

(Pr. Andrei Grosu)