Urăm mult succes tuturor studenților în sesiunea de examene!

Mai jos puteți găsi câteva idei de organizare în sesiunea de examene care ne pot motiva (sau ajuta) să ne perfecționăm.

1. „Oprește-te câteva secunde și conștientizează prezentul și contextul în care te afli”. 
Uneori, pentru a face ceea ce ai de făcut, trebuie să te recalibrezi (precum o busolă sau precum Google Maps când îți reconfigurează traseul în funcție de locația ta). E bine să te întrebi unde ești, de ce ești aici, ce e de făcut, sau care e responsabilitatea ta aici, în calitate de student.

2. „Dacă nu îți propui nimic, nu vei realiza nimic”. 
E bine ca urmarea întrebărilor de mai sus să fie tocmai faptul de a-ți propune ceva realist. Dacă îmi propun ca în sesiunea de examene să acord 6 ore pe zi învățatului și să valorific toată informația pe care o pot asimila, pentru că mă va ajuta pe viitor, pot să o fac cu ajutorul lui Dumnezeu și prin consecvență față de mine însumi.

3. „Spune-mi ce metode de lucru ai, ca să-ți zic ce rezultate vei avea”. 
Ultimul pas este metoda de lucru pe care o ai. Menționăm că metoda de lucru poate fluctua în funcție de tipul de memorie și inteligență a fiecăruia.

Recomandăm următoarea metodă:

a. Citire și conspect (nu e suficient doar cititul – nu am învățat, dar am citit – e valabil în cazuri extreme, când nu mai ai timp de conspect); 
b. Sublinierea termenilor cheie din conspect (ex verbele cu o culoare, anii și denumirile cheie cu o altă culoare); 
c. Memorarea contextului; 
d. Autoevaluarea (te autoexaminezi rescriind foarte repede materialele parcurse și mai apoi te verifici să vezi ce ai uitat și te notezi singur. Sau, în funcție de timp, le poți povesti cu un prieten). În acest mod ne dezvoltăm memoria și capacitatea de predictibilitate a creierului.

Să oferim valoare experiențelor și informațiilor cu care ne întâlnim, mai ales timp pentru că sunt experiențe cu care nu ne vom mai întâlni după ce se termină studenția. Pentru orice întâlnire e bine să te pregătești, așa arăți valoarea pe care o acorzi acelei întâlniri, iar întâlnirea cu un examen are valoare, fiind de fapt întâlnirea cu tine însuți și nivelul tău de responsabilitate.

Disciplina

Pentru a fi performanți în orice lucru, e nevoie de disciplină. Disciplina înseamnă consecvență și în momentul în care faci ceva, renunți la multe altele, ceea ce înseamnă o oarecare suferință. Programul de rugăciune (de dimineață și cea de seară) ne disciplinează și ne limpezește mintea.

Disciplina este abilitatea de a suporta durerea din prezent pentru succesul din viitor. Acesta este motivul pentru care disciplina este direct proporțională cu toleranța la durere. Fără disciplină rămânem sclavii propriilor dorințe de moment. Ne putem exersa această capacitate inclusiv în sesiune.

În cele din urmă, vom reaminti faptul toate informațiile sunt utile pentru că ne lasă o amprentă în creierul nostru prin procesul de plasticizare a acestuia. De aceea e bine să ne hrănim mintea cu lecturi și conținut de calitate.

Spor la învățat și să începem totul cu o rugăciune!

*Idei extrase din Dialogul Studențesc „Am timp să mă pregătesc?”, susținut de Emanuel Buta.

Iustinian, 
Voluntar ASCOR Iași