Imaginea a fost ștearsă.

 

Joi, 16 noiembrie 2017, la începutul postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, ASCOR Iași a organizat la Muzeul Mitropolitan din Iași o conferință de suflet cu Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Evenimentul a avut peste 100 de participanti, dintre care, majoritatea studenți.

Tema acestei conferințe a fost ,,nădejdea în Dumnezeu și încrederea în oameni".

Diferența dintre aceste două cuvinte le putem observa și în dicționar, astfel dacă ,,nădejdea" înseamnă să ne punem speranța în ceva ce ne sprijină, ,,încrederea" înseamnă a crede în sinceritatea cuiva. Vedem așadar că nădejdea și încrederea definesc comportamentul nostru pe cele două axe: către Dumnezeu și către aproapele, care ne oferă un echilibru duhovnicesc. În acest sens, PS Damaschin ne-a vorbit despre modul în care putem crește aceste virtuți, adică despre cum am putea să avem mai multă nădejde în Dumnezeu și cum să trecem cu usurință peste dezamăgiri .

Ca sentiment, prima dată trăim nădejdea în Dumnezeu - ,,Nădejdea mea este Tatăl",  întrucât Dumnezeu își pune nădejdea în om încă de la crearea lui, iar omul este într-o permanenă comuniune  cu Dumnezeu. Noi ne punem, la rândul nostru, încrederea în aproapele care este, indiferent de părerea noastră bună sau mai puțin bună despre el, o icoană, aproapele este ,,chipul viu al lui Dumnezeu".

- Ce facem însă atunci când încrederea ne-a fost trădată?

PS Damaschin ne răspunde că din momentele de dezamăgire putem ieși atunci când alegem să iertăm și ne rugăm mai mult pentru ceilalți.

- Cum scăpăm de deznădejde?

- ,,Să vă luptați cu ea, îndrăzniți! Stați alături de Dumnezeu ca un prunc, alături de mama sa."

Discuția tinerilor cu PS. Damaschin a continuat cu mai multe întrebări și gânduri despre nădejde, încredere, iubire și rugăciune.

Îndemnul Preasfințitului Dmaschin pentru noi, tinerii, este acela de a fi puternici și curajoși, iar cuvintelor noastre să adăugăm și puterea faptelor săvârșite pentru sprijinul aproapelui nostru.

Conferința s-a încheiat cu un frumos îndemn prin care putem reuni nădejdea în Dumnezeu și încrederea în oameni prin comportamentul nostru: "Cel mai frumos discurs despre dragoste este îmbrățișarea!" - Părintele Dumitru Stăniloaie.

Roxana-Ionela Ciobanu, ASCOR Iași