După ce membrii Corului „Învierea” al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - filiala Iași și‑au unit forțele pentru a vesti Nașterea Domnului în spitale, cămine studențești, cămine de bătrâni și la numeroase concerte, iată că drumeția mult așteptată, răsplată pentru efortul depus, nu a întârziat să apară.

În zorii zilei de 10 februarie, 30 de studenți, bucuroși și obosiți după o sesiune lungă, sunt gata de plecare pentru două zile în binecuvântatul ținut al Neamțului. Înainte de plecare, mergem împreună să îi cerem bunei noastre prietene, Sfânta Parascheva, să ne călăuzească și să ne ocrotească în călătorie, apoi pornim la drum.

Ajungând în județul Neamț, ne oprim la casa memorială a marelui scriitor Ion Creangă, iar apoi ne îndreptăm spre Mănăstirea Agapia (unde am avut ocazia să vizităm și Muzeul „Nicolae Grigorescu”, care adăpostește numeroase obiecte de patrimoniu cultural - icoane și obiecte de cult), apoi vizităm Mănăstirea Văratec, unde ne închinăm la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec.

După‑amiază, ajungem la Mănăstirea Horaița, o vizităm, ne închinăm, iar apoi mergem aproximativ un kilometru prin zăpadă până la Mănăstirea Horăicioara. Peisajul mirific ne‑a făcut să uităm de frig. Am pornit o bulgăreală sănătoasă încât nici nu am simțit când am ajuns la mănăstire. Acolo ne‑a întâmpinat un părinte care s‑a bucurat de vizita și curajul nostru de a urca prin zăpadă până la mănăstire. Părintele ne‑a spus că omul nu poate face nimic fără Dumnezeu și că noi suntem lucrători și trecători prin această lume. Tot părintele ne povestește despre izvorul tămăduitor al Maicii Domnului din apropierea mănăstirii. Odată cu seara ajungem la Mănăstirea Pângărați, unde participăm la priveghere.

A doua zi, duminică. Cum să o începem altfel decât cu Sfânta Liturghie!? La revărsatul zorilor ne strângem cu toții binevoitori în biserica Mănăstirii Pângărați. După slujbă vizităm biserica veche și pornim spre Mănăstirea Bisericani, apoi spre Scăricica, încheind șirul mănăstirilor cu frumoasa ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun - Mănăstirea Bistrița.

Înainte de a pune punct călătoriei noastre, mai facem un popas în Piatra Neamț, la telegondolă, unde ne bucurăm de peisaj și de cântecele pe care le intonăm de deasupra orașului.

Și astfel, nu după mult timp, iată‑ne din nou în fața prietenei noastre, în fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, mulțumindu‑i pentru grija pe care ne‑a purtat‑o. Observ că după două zile de pelerinaj suntem altfel, mai bogați sufletește, cu prietenii mai solide și cu amintiri de neuitat, păstrându‑le în inimă pentru mai târziu, așa după cum frumos spune poetul Virgil Carianopol: „Cine n‑are amintiri de tânăr/ O să fie singur mai târziu”. 

 

Ana Ciobanu, Secretar II ASCOR Iași