Popas în Sfântul Munte Athos

Vineri, 21 februarie 2020, la inițiativa ASCOR Iași, ATOR și a Departamentului Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor​, în Sala ’’Iustin Moisescu” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei  a avut loc conferința intitulată ’’Popas în Sfântul Munte Athos” , susținută de arhimandritul Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium din Iași. Scopul întâlnirii a fost acela de a oferi tinerilor participanți o imagine de ansamblu asupra a ceea ce presupune, în esență, viața în Sfântul Munte.

  Părintele a prezentat succesiv mănăstirile și schiturile Athosului într-o manieră aparte, corelând experiența proprie cu încărcătura spirituală a locului. A amintit, totodată, câteva evenimente istorice definitorii pentru organizarea actuală, precum și fapte deosebite ale unor sfinți athoniți, reușind astfel să contureze un tablou inedit, caracterizat de valențe complexe.

  Reflectând în profunzime asupra calității trăirii metafizice a sacralității absolute în Sfântul Munte, se dorește a se implanta în sufletul tânărului un dor autentic de veșnicie. Îndemnul părintelui Alin Teodor Astancăi, care a luat cuvântul în finalul conferinței, a  fost acela de a face măcar o dată în viață un popas în Athos,  făcând referire, evident,  la cei de parte bărbătească. Sub o altă formă însă, popasuri în Sfântul Munte putem face toți,  oricând, reunindu-ne sensurile și emoțiile într-un element identitar unic: îndumnezeirea.

(Anastasia Lazăr, studentă la Facultatea de Medicină din Iași)