,,Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule , sufletele noastre” este rugăciunea prin care s-a dat startul Dialogurilor Studențești din acest an.
Tema întâlnirii a fost ,,Tinerii și Tinerețea Bisericii” despre care ne-a vorbit cu mult drag Arhim. Nicodim Petre.
Acesta a povestit mai întâi despre ,,Tinerețea veșnică a lumii” și despre faptul că există tineri îmbătrâniți, mai exact, dacă un tânăr nu are Har, acesta va fi bătrân sufletește. Însă omul care are Harul și Duhul Sfânt lângă el chiar dacă este în vârstă se va simți tânăr.
S-a discutat și despre faptul că lumea se mișcă într-un zumzet continuu, iar oamenii vor să ia de la Biserică doar ceea ce le trebuie, devenind astfel ,,niște căpușe pe Trupul lui Hristos ”. De asemenea, cu oamenii ocupați se poate vorbi calm, în liniște, dar cei ce nu au nimic de făcut se grăbesc mereu, luându-se drept exemplu, relatarea lui Vasile Chira, din cartea ,,Orologiul”.
Preasfințitul Părinte Macarie nu suporta să audă nici măcar foșnetul trestiilor atunci când se ruga, în timp ce alții se rugau atât de profund încât nu mai auzeau nimic din jurul lor, dar oamenii de azi se grăbesc având sentimentul că mereu se întâmplă ceva rău.
Părintele Nicodim ne-a mai vorbit despre cum timpul poate fi comparat cu perioada rămasă până la întâlnirea cu Dumnezeu, spunând :,,De ce te grăbești omule, du o viață frumoasă și ajungi la bătrânețe tânăr!”.
În concluzie, Biserica în sine este tânără, actuală și nu se demodează. Duhul Sfânt lucrează în oameni care pot recrea ceea ce a creat Dumnezeu. Omul care are Har rămâne în Biserică, rămâne tânăr și nu se mai teme de bolile bătrâneții, dar omul care apelează la tot felul de cosmetice pentru a arăta tânăr ajunge să își piardă adevărata tinerețe.
Seara s-a încheiat în ideea că ,,atunci când nu mai vezi ești sărac și bătrân. Una e să privești și alta să vezi”.
Teodora Apostol, voluntar ASCOR Iași