În data de 11 iulie 2018, un grup din Siberia s-a întâlnit cu un grup de tineri din ASCOR și ATOR Iași. Aceștia  ne-au transmis gândurile de bine și salutările tinerilor din Siberia.

 

            Am vizionat împreună filmul unei drumeții pe vârful muntelui Elbrus din Caucaz, film realizat de unul dintre tinerii prezenți la întâlnire – Vlad, membru în „Interregion Association of Russian Orthodox Scouts”. Drumeția, interesantă și aventuroasă, a avut un scop deosebit: înălțarea unui steag Pro Viață pe vârful muntelui. Astfel, la o altitudine de peste 5.642 de metri, steagul ce promovează viața a fost așezat ca un semn de biruință și ca o mărturie în plus a faptului că lucrurile bune nu se fac ușor. Iar ce lucru poate fi mai frumos decât promovarea vieții, fără de care nimic nu este posibil?

            Au urmat apoi discuții pe baza unor întrebări pe care ni le-au transmis tinerii din Siberia. Esența acestor întrebări a fost următoarea: cum vom putea noi, creștinii ortodocși din întreaga lume, să fim uniți, să știm unii de alții și să putem realiza împreună lucruri frumoase și folositoare?  Noi am întrezărit răspunsul tocmai datorită întâlnirii la care luam parte. Înainte de toate, am considerat că este nevoie „să construim” punți de legătură între noi. Iar construcția acestor punți de legătură credem că începe prin schimburi de experiență, mai ales în contextul lumii de azi, când mijloacele de comunicare și de transport sunt foarte avansate și la îndemâna oricui.

            Astfel, am dat mâna pentru ca la începutul anului următor, o parte dintre tinerii din Iași să-i viziteze pe tinerii din Siberia și să vadă felul în care ei își trăiesc viața și felul în care organizează activități în cadrul unor asociații bine dezvoltate.

            Așa arată un început de drum. Ce va urma nu știm. Doar Dumnezeu știe. Cu toate acestea, noi suntem bucuroși că primul pas a fost făcut și că a fost pusă „prima cărămidă” a podului de legătură între tinerii din Siberia și tinerii din Iași.

 

            Emanuel Buta

     Președinte ASCOR Iași