După o sesiune de iarnă lungă și provocatoare, se simte în atmosferă, dar și în privirile studenților, o adiere de vânt de primăvară și o dorință în a face lucrurile mai bine în următorul semestru. Nu cred că ar putea exista ambiție de a face ceva mai bun în viitor, dacă nu ar exista în mintea noastră imaginea trecutului, atât cu lucrurile bune, cât și cu cele mai puțin bune.

Nu putem să construim o imagine a activităților pe care dorim să le organizăm în următorul semestru, fără a privi puțin înapoi și fără a încerca să construim o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi. În anul 2018, la ASCOR Iași s-a încheiat o etapă importantă din istoria asociației, din două puncte de vedere: s-au încheiat, pe de o parte, o serie de activități, evenimente și proiecte realizate în lumina anului Centenar, iar pe de altă parte și-a încheiat mandatul un consiliu director, făcând loc unor tineri noi, dornici de a începe acest parcurs unic pentru perioada studenției.

În acest sens, înainte de a discuta despre proiecte și activități viitoare, vom arunca o privire asupra celor trecute. Astfel „cu marele ajutor de la Dumnezeu și cu mica noastră osteneală”, după cum spune Sfântul Paisie Aghioritul, voluntarii ASCOR Iași au reușit să organizeze o serie de conferințe care i-a avut ca invitați pe: Preasfințitul Macarie – Episcopul Europei de Nord, Pr. Prof. Dr. Stelian Tofană, Arhim. Nicodim Petre, Prof. Dr. Pavel Chirilă, Dl. Daniel Gheorghe, Monahia Siluana Vlad, Psih. Dr. Andreea Olteanu, Lect. Univ. Oana Moșoiu, Pr. Sabin Vodă, Pr. Ciprian Grădinaru, Protos. Arsenie Muscalu, Arhim. Melchisedec Ungureanu. La „Dialogurile Studențești” de marți au fost invitați: Protos. Teofan Popescu, Pr. Mihai Prodan, Pr. Constantin Prodan, Pr. Doru Mihai Barna, Pr. Claudiu Pătrașcu, Pr. Cons. Constantin Sturzu, Pr. Prof. Dr. Dan Sandu.

Am vizitat ținutul Neamțului, al Bucovinei, al Munteniei, al Basarabiei, am fost în drumeție în Munții Călimani, iar în luna martie am fost într-un schimb de experiență și am participat la seminarul „Inegalități, lipsuri, sărăcie: ce protecție socială există pentru cetățenii europeni?”, ce a avut loc la Bruxelles – Belgia.

Am organizat Seara de Poezie „De ziua ta, mamă”, Seara Cărților Deschise „Timpuri noi, obiceiuri vechi”, seri de film și activități dedicate copiilor născuți și nenăscuți.

Evenimentul „Studentul ieșean” a ajuns în anul 2018 la cea de a IV-a ediție, iar petrecerile tradiționale intitulate „O Seară Românească” au adunat de fiecare dată peste 400 de tineri și artiști precum: Mioara Velicu, Margareta Clipa, Constantin Bahrin, Anghelina Timiș Lungu, Silvia Zagoreanu (Chișinău), Claudia Martinică, Maria Costioaia, Ion și Veaceslav Bînzari (Chișinău), Vasile Olaru (Chișinău), Ionuț Vieru, Cristinel Iordăchioaia, Mihaela Apostol, Sergiu Grăunte, Florentina Vezatiu, Oleg Donțu, Adrian Roșca (Chișinău), Ionică Stan, Biatrice Duca, Ștefan Diaconița, Roxana Păduraru, Diana Penciuc, Emanuel Băiceanu, Formația „Star” și Ansamblul „Șapte Coline” al ASCOR Iași. Fiecare ediție a Serilor românești a avut un caracter caritabil, fie pentru copiii de la Așezământul „Sf. Ier. Leontie” din Rădăuți, fie pentru Campania „Moș Crăciun la copiii din spitale”.

Pe lângă campania menționată, desfășurată în parteneriat cu Parohia „Sfântul Nectarie” din Iași, prin care am oferit 1000 de ursuleți de pluș copiilor din spitalele din Iași, în preajma Crăciunului, am desfășurat și campania „O sută de ghiozdane pentru o sută de copii din Basarabia”, cu puțin înainte de începerea anului școlar. În perioada vacanței de vară, am fost din nou în mijlocul copiilor din Parohia Filioara, unde am organizat cea de a XVII-a ediție a Taberei de creație „Dăruind vei dobândi!”, alături de Asociația „Sf. Ioan de la Neamț”. Tot pe perioada verii, a fost o bucurie pentru noi faptul de a fi alături de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor în organizarea evenimentelor: „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova” (ITOM) la care au participat peste 1600 de tineri și Tabăra Nemțișor unde s-au întâlnit peste 1000 de tineri „sub cerul Nemțișorului”.

În cadrul proiectului „Formează-te! Be soft. Play hard!”, finanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile în anul 2018 în domeniul Tineret, am oferit unui număr de 200 de tineri posibilitatea de a se forma, prin participarea la 4 ateliere și un concurs de dezbateri, 5 traininguri de dezvoltare personală și un teambuilding pentru lucrătorii de tineret și voluntarii ASCOR Iași. Acest proiect a fost premiat cu titlul de „Proiectul anului la categoria Cultură”, în cadrul Galei organizată de Casa de Cultură a Studenților din Iași.

Activitatea principală și cea mai frumoasă de peste an este de departe cea din perioada hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, când tinerii nu mai știu dacă este zi sau este noapte, când Iașul este gazda a sute de mii de pelerini. Ca în fiecare an, am primit voluntari din celelalte filiale ASCOR din țară, am fost alături de restaurantul Mamma Mia care a oferit gogoși, ceai și cafea pelerinilor, în cantități foarte mari și am plastifiat 200.000 de iconițe care au fost oferite pelerinilor la raclă.

Activitatea săptămânală de la Centrele de bătrâni din Bucium și din Copou, de la Centrul „Emaus”, precum și activitatea zilnică de la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași au păstrat un caracter discret, dar foarte benefic atât pentru voluntari, cât și, sperăm, pentru beneficiari. Sfintele Liturghii care se săvârșesc în fiecare miercuri la biserica Sfântul Sava, în fiecare joi la biserica „Sf. 40 de Mucenici” și în fiecare vineri la Catedrala veche „Sf. Gheorghe”, începând cu ora 06:30 dimineață, oferă studenților posibilitatea de a începe ziua sub binecuvântarea lui Dumnezeu.

Finalul anului 2018 ne-a găsit sfințind și colindând toate căminele studențești din Iași, așa după cum este tradiția asociației de 29 de ani, colindând spitalele, centrele de bătrâni și de copii și, ca apogeu al tuturor acestora, organizând, alături de Arhiepiscopia Iașilor, „Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Colinde la Centenar”, la Palas Mall.

Dacă în prima zi a anului 2018 am aprins sute de torțe, scriind cifra 100 pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna, în ultimele zile ale anului, se cuvenea să fim tot pe același deal, la umbra Sfintei Cruci, cu torțele în mâini, luminând tricolorul imens care a acoperit întreg dealul și cântând din toată inima, alături de alte câteva sute de tineri din toată România Mare: „Deșteaptă-te, române!”, „Avem o țară sfântă”, „Când a fost să moară Ștefan”.

Finalul anului Centenar a fost încununat la Mănăstirea Putna, unde am așezat, alături de ceilalți tineri din țară și din diaspora, o placă omagială, chiar în spatele statuii marelui poet național Mihai Eminescu, inscripționând pe ea ceea ce avem inscripționat în inimi: „Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români își regăsește idealul în gândul, dorința și rugăciunea Regelui Ferdinand, rostite în 16 mai 1920, la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: «Ștefan al Moldovei, insuflă-ne duhul sfintei uniri în inimile noastre!»”

Uitându-ne pentru o clipă retrospectiv la acest an istoric pentru țara noastră – 2018, prindem curajul pentru a păși într-un nou semestru universitar, având convingerea că fiecare pas al nostru făcut spre Dumnezeu și spre celălalt, semnifică de fapt un pas spre împlinirea noastră ca ființe umane, create după chipul lui Dumnezeu, pentru a trăi în comuniune și pentru a ne bucura în veșnicie.

Emanuel Buta, Președinte ASCOR – filiala Iași