Peste 200 de tineri din Iași au petrecut românește duminică, 19 februarie 2023, în cadrul evenimentului caritabil intitulat „O seară românească”. Spectacolul care a avut loc la Centrul de Evenimente AGORA a avut drept scop strângerea de donații pentru mai mulți copii cu posibilități materiale reduse, care se vor bucura de o zi petrecută în orașul celor șapte coline.

Membrii ASCOR Iași au ales să promoveze tinere talente precum: Robert Damian, Marian Orzetic, Silvia Mleșniță, Roberta Procopiuc, Bianca Nechita, Ana Georgiana Blăgeanu, Petronela Popa și Stelian Cheptroșu. Lor li s-a alăturat Ansamblul Studențesc „Doina Carpaților”, iar seara a fost încheiată de artista ieșeană Florentina Vezătiu care, pe lângă cânt, a adresat un bun îndemn tinerilor participanți.

„Mai multe lucruri merită a fi remarcate în privința evenimentului. Astfel de spectacole care cultivă dansul și portul românesc ne ajută să înțelegem că tinerii simt și se bucură în „limba lor”, într-un mod specific românesc. Iar prin acest eveniment ne-am propus pe de o parte să facem un bine prin scopul caritabil propus și pe de altă parte am dorit să valorificăm tineri artiști, care sunt colegii, dar și reprezentanții noștri, prin talentul pe care îl au și pe care îl cultivă prin muncă.” (Tomeac Iulian, Președinte ASCOR Iași)

Organizarea „Serilor Românești” a devenit în ani o tradiție în cadrul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români - filiala Iași, valorificând portul și dansul tradițional.