Tabăra de Creație „Dăruind vei dobândi”, ediţia a XVII-a, Filioara

            În perioada 29 iulie - 05 august 2018 a avut loc în parohia Sfinţii Apostoli Petru și Pavel din Filioara, Tabăra de creație „Dăruind vei dobândi!”, ediţia a XVII-a,  organizată de Asociația „Sf. Ioan de la Neam” şi ASCOR Iaşi cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitopolitul Moldovei şi Bucovinei.

            În vara anului 2002 Filiala ASCOR Iași împreună cu pr. Dumitru Irina şi-au propus să organizeze o tabără de lucru într-o comunitate rurală. Anul acesta se împlinesc 17 ani de tabără în Filioara, 17 ani de când a luat naștere prima tabără de creaţie din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Aceşti ani arată că este o tabără de tradiţie unde tineri de toate vârstele alături de tinerii voluntari se întâlnesc pentru a da naștere unor povești despre creație.

            În cea de-a XVII-a ediție a Taberei de Creație „Dăruind vei dobândi”, Filioara, ce a avut loc în perioada 29 iulie - 5 august 2018, 150 de tineri și copii cu vârste între 6 și 18 ani au petrecut alături de voluntari șapte zile de poveste. Fiecare zi începea cu genunchii plecați în fața Domnului pentru că, de altfel, așa trebuie să pornească la drum orice călător în drumeția sa spre cunoaștere. Imediat după această trezire sufletească, toți cei prezenți se adunau în curtea bisericii unde printre zâmbete, avea loc înviorarea.

            În prima parte a zilei, participanții învățau cum să păstreze tradițiile și meșteșugurile strămoșești la atelierele practice. Cusutul iilor, pirogravura, sculptura, împletitul coșurilor din nuiele, pictura pe sticlă a icoanelor, împletitul brățărilor, cruciulițelor și lucrul manual au scos la iveală îndemânarea micilor suflete. Au învățat cum să aibă răbdare, cum să-și coordoneze mișcările și cum, la rândul lor, să dea mai departe aceste daruri strămoșești. După o masă copioasă, în cea de-a doua parte a zilei, tinerii își exprimau dragostea și pasiunea pentru artele sufletului. Micii artiști se împărțeau în grupe și luau parte la atelierele de folk, creație literară, joc popular, teatru și la atelierul surpriză - autoapărare. Dacă de dimineață au lucrat la cele practice, după-amiaza, și-a găsit loc în tabără arta. Participanții au învățat să creeze rime, să-și exprime ideile și să intre în pielea unui personaj, să joace o horă pe cinste, să cânte împreună și să-și asigure siguranța în situații de urgență.

           "Dăruind vei dobândi". Cred că numele taberei spune tot ce e necesar pentru a se înțelege cum e să fii în tabără în calitate de voluntar. Ca voluntar într-o tabăra pentru copii, dăruiești timp, implicare, voie bună și primești înapoi de 10 ori mai mult. Eu am fost moderator la atelierul de pictură. Copiii au fost încântați să descopere tainele picturii de icoane pe sticlă, iar eu am fost fericită să le pot împărtăși din experiența mea.” (Roșcan Petronela-Amorina – voluntar atelier Pictură)

            În mijlocul fiecărei zile, după masa de prânz, întreaga suflare se aduna în fața altarului, unde părintele Dumitru Irina și invitații săi speciali, ofereau câteva cuvinte de învățătură celor prezenți. Ce folos viață fără de Hristos? În jurul acestei întrebări s-au rotit discuțiile purtate de tineri și ajuns la concluzia că, până și-n înfăptuirea Marii Uniri, Hristos a fost în mijlocul nostru. Fiind anul centenarului, zecile de suflete au intonat în inimi și glas Imnul României și au promis că, de mână cu Dumnezeu, vor păstra unită țara pentru care strămoșii noștri și-au dat viața.

            Cum nicio zi nu trebuie uitată de zâmbete, iată că, înainte de a pleca din nou genunchii în fața Sfântului Altar pentru a mulţumi Domnului pentru ziua petrecută şi de a desemna ,,Copii zilei!”, copiii s-au bucurat de joculețele pe care voluntarii prezenți le făceau cu inimile lor tinere.

            Tabăra de Creație „Dăruind vei Dobândi” a fost și anul acesta un prilej pentru participanți și voluntari de a se dezvolta, de a învăța meșteșugurile strămoșești, artă și cum să aibă răbdare, să iubească și să mulțumească. Părintele Dumitru Irina, împreună cu familia sa, la fel ca-n fiecare an, și-au pus întregul suflet în organizarea acestei ediții. Părintele a oferit în fiecare zi câte o lecție de istorie, de viață și de bună credință participanților, dar mai ales voluntarilor. Le-a fost mereu aproape cu prezența și ajutorul său, atât fizic, cât și în rugăciune. Acesta a fost motivul pentru care, vineri, 3 august, au primit Taina Sfintei Împărtășanii, aproximativ 80 de copii.

          ,,Această tabără este un loc plăcut în care copii se întâlnesc, interacționează, leagă prietenii și se bucură împreună. Prin atelierele practice, atelierele artistice, jocurile de cunoaștere, prin comunicare, ei devin mai sociabili, mai prezenți în viața reală. Ei alcătuiesc conexiuni mai strânse intre ei ajungând la trăirea unei stări de o adevărată comuniune.  Aici întâlnesc o altă posibilitate de distracție, o altă viziune de trăire a vieții, o altă dimensiune a frumosului.” (Andrei Irina – coordonator tabără)

            În paralel, o echipă frumoasă de studenți la medicină și farmacie, bucurau inimile istovite de viață și timp. Vizitând satele Agapia, Filioara, Văratec, Vânători și Ghindăoani, tinerii viitori medici, opreau din poartă-n poartă și făceau un consult scurt bătrânilor bolnavi. Probabil, cel mai mare bine pe care l-au făcut acești tineri, a fost că au ascultat poveștile pe care, aceste suflete, le povesteau puținilor oameni care le treceau pragul.

          ,,Cu gândul sincer de a le încălzi oamenilor sufletele întristate de povara singurătății și a suferințelor trupești, am încercat pentru câteva momente să le oferim bătrânilor din satele din jurul Filioarei prilejul de a ne împărtăși o parte din prețioasele amintiri țesute în vremurile apuse, dar și durerile care răpesc armonia din prezent. Astfel m-am hrănit din bucuria lor și mi-am împodobit mintea cu modelul lor simplu, dar demn de a își petrece viața în credință și răbdare indiferent de furtunile din exterior”. (Alexandra Sofia – voluntar echipa Sanitari)

            Această tabără, organizată o singură dată-n an, este cel mai bun prilej prin care, evadând din cotidian, să ne oprim și să cugetăm la ce suntem, la ce avem, la ce am fost și la ce am avut. Este un prilej prin care tradiția mai primește un buchet de speranță, ortodoxia îmbrățișează câteva bătăi de inimi în plus și Dumnezeu se bucură, alături de copii, de frumusețea unui popor care promite să renască de fiecare dată, așa cum a renăscut acum 100 de ani, la Marea Unire.

 

            Ioana Ursache – voluntar ASCOR Iași