Un peisaj care te lasă fără grai, desprins parcă din versurile lui Alecsandri, bucură an de an privirile a zeci de tineri ascoreni care așteaptă să urce în trenul ce-i duce în Tabăra de Anul Nou de la Putna. An de an, pornesc cu mult entuziasm pentru a petrece ultimele zile din anul care se grăbește să își ia rămas bun, zile petrecute spre slava Celui care aduce speranța unui an mai bun. Cinci zile de neuitat, trăite în pace și bucurie alături de tineri din toată țara și din afara granițelor țării, tineri care s-au însoțit în „Ierusalimul românesc”, după cum a fost numit de Mihai Eminescu.

Tabăra a început cu Sfânta Liturghie și cu un cuvânt de bun venit al părintelui stareț Melchisedec. Ne-a vorbit cu multă bucurie în glas despre Mănăstirea Putna, despre Sfântul Ștefan cel Mare și despre importanța prezenței fiecăruia dintre noi în acest loc. Ne-a îndemnat să căutăm motivul pentru care Dumnezeu a îngăduit să fim prezenți aici și a întărit ca fiecare să se folosească de ce-i poate oferi acest loc sfânt. Tabăra a continuat cu prezentarea mănăstirii și a muzeului de către Pr. Dosoftei și Pr. Iustin. Numai în astfel de locuri sfinte întâlnești oameni cu o asemenea răbdare și calm, care te transpun într-o altă lume. Cuvintele rostite de cei doi au în spate o istorie deosebită, plină de sens, în care la fiecare pas răsună cugetarea lui Dumnezeu.

Noi, tinerii, am traversat pârâul Putnei și ne-am îndreptat către Dealul Crucii, locul de unde Ștefan cel Mare a stabilit loc de zidire pentru Mănăstirea Putna. A fost o adevărată provocare pentru fiecare, dar în același timp, o lecție. Pentru fiecare ideal pe care vrei să-l atingi, e necesară munca și efortul continuu.

Împletindu-ne mâinile și punându-ne nădejdea unul în altul, și împreună în Dumnezeu, am reușit să parcurgem drumul cu cele mai frumoase priveliști și intense trăiri. Odată ajunși lângă cruce, fiecare dintre noi și-a îndreptat sufletul spre Dumnezeu și a rostit rugăciunea inimii timp de cinci minute. Ce tainic! Te cuprinde un fior, te simți fericit și împlinit, acesta da moment de încercat în viață.

Satul Putna a fost colindat, a prins viață prin fiecare glas și colindă, prin fiecare glas înfrigurat al colindătorilor. Deși a fost o zi în care ne-am luptat cu troienele, bucuria din sufletele noastre nu ne lăsa să simțim frigul sau oboseala. Am stat în jurul focului, am cântat colinde și ne-am împrietenit. Ceea ce am simțit la focul de tabără nu poate fi descris prin nici o comparație sau metaforă.

În cea de-a doua zi a taberei, dialogul cu tema „Repere și modele în aceste timpuri” ne-a provocat pe noi, tinerii, într-o discuție vie cu Pr. Hrisostom Ciuciu, Pr. Gherasim Soca și domnul profesor Adrian Alui Gheorghe. S-au împletit armonios conversații de suflet și pentru suflet, despre modele, prietenie, sine și relațiile dintre oameni.

„Femeia este sursă de inspirație pentru bărbat, iar bărbatul este sursă de sprijin și ajutor pentru femeie”, de cugetat pentru fiecare. Momentul trecerii dintre ani ne-a găsit în rugăciune, iar slujba privegherii la care am participat nu cred că putea fi egalată de nimic.

În prima zi a anului 2022, șase cete de colindători au vestit Nașterea Domnului și sosirea noului an obștii mănăstirii și pelerinilor. Cetele de colindători, din diferite colțuri ale țării, au cântat din inimă, iar acest lucru a bucurat tare mult sufletele ascultătorilor.

Ultima zi petrecută în tabără a început cu prăznuirea Sfântului Serafim de Sarov, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, și s-a încheiat cu gândul că ne vom revedea curând, poate pe 15 ianuarie de ziua lui Mihai Eminescu, Ziua Națională a Culturii.

„De ce să participi în tabără?

Nu e o tabără, e o reuniune de familie. An de an, petrecem în familie.

Tabăra se traduce, prin etimologia sa, ca fiind o etapă, ce frumos zis! O etapă a îndrăgirii raiului, o etapă a pregustării comuniunii, o etapă ce te face să ajungi mai sus, mai aproape de țelul tău. În drumul vieții avem mai multe popasuri, nu poți trece prin viața aceasta fără să treci prin popasul duhovnicesc Putna.

Venirea la Putna mă face să mă simt creștin, să mă simt român autentic care și-a păstrat valorile. Slujba de priveghere, e un moment de întâlnire cu Dumnezeu în noul an. Mare dar al tinereții, să știi să prețuiești altfel momentele acestea. Te simți acasă, indiferent de locul din care vii, ce mai contează ce studiezi, ce faci în timpul liber, unitatea o simți.

Libertatea o resimți la Putna, o resimți în tinerețea întru Hristos!” a mărturisit Florentina Mătrescu membru ASCOR Iași.

 

(Raluca Măria - voluntar ASCOR Iași)