Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi organizează în perioada 20 octombrie - 03 noiembrie 2018 cinci traininguri de formare, invitând studenții să participe la o experiență de autocunoaștere și descoperire a sinelui și a abilităților proprii.

Trainingurile fac parte din cadrul proiectului „Formează-te! Be soft. Play hard.” finanțat de Primăria Municipiului Iași, până în prezent având loc 3 dintre acestea și anume: „Comunicare și relații interpersonale” susținut de maica Efrema de la Centrul de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”; „Autocunoaștere și responsabilitate” susținut de pr. diac. lect. dr. Adrian-Sorin Mihalache, fost președinte ASCOR Iași și trainingul cu tema „Animator socio-educativ” susținut de Raj Bostan.

În cadrul trainingurilor „Comunicare și relații interpersonaleˮ, respectiv „Autocunoaștere și responsabilitateˮ au fost evidențiate aspecte pragmatice care au venit în sprijinul participanților, oferindu-le acestora atât o viziune clară asupra sinelui, cât și unele modalități sănătoase de abordare a unor probleme cu care majoritatea tinerilor se confruntă.

În ceea ce privește primul training, „Comunicare și relații interpersonaleˮ, coordonat de maica Efrema, participanții au învățat că este absolut necesară cunoașterea și îndeplinirea propriilor nevoi pentru o exprimare cât mai limpede a stărilor emoționale, în special a celor negative care reprezintă un impediment în relațiile interpersonale și care, reprimate, pot naște în noi boli grave, precum cancerul. Atelierul s-a încheiat cu îndemnul de a transforma toate aceste framântări sufletești în rugăciune, cunoscându-l astfel pe Dumnezeu.

Maria, participant la trainingul cu tema „Comunicare și relații interpersonaleˮ, ne mărturisește că „este un adevărat test să stai aproape o zi alături de alți tineri, necunoscuți pentru tine, să lucrezi cu ei, să comunici, dar mai ales să realizezi că toți au același scop ca tine, aceleași „probleme” în comunicare și în relaționarea cu ceilalți”.

În cadrul celui de-al doilea training s-a discutat despre „Autocunoaștere și responsabilitateˮ cu pr. Adrian Sorin Mihalache, fiind un bun prilej de consolidare a procesului de autocunoaștere, învățând cum să ne folosim resursele personale pentru a avea o viață împlinită. Cultura, experiențele și introspecția sunt căile prin care oamenii pot ajunge să se cunoască, însă toate acestea își pierd din importanță dacă nu sunt subordonate unui scop măreț, acela de a-L afla pe Dumnezeu.

„Am avut ocazia să meditez la idei la care nu m-am gândit niciodată până acum. Mi s-a oferit ocazia să lucrez sau să schematizez un plan de dezvoltare pe un termen lung, un punct de plecare. Au fost niște ore foarte productive care m-au ajutat, mă ajuta și mă vor ajuta foarte mult pentru vremea ce va să vină”, ne spune Andreea.

Așadar, aceste traininguri reprezintă o oportunitate de îmbogățire a cunoștințelor, a experiențelor fiecăruia, dar mai ales, un mijloc de a fi împreună, de a ne bucura și de a ne întâlni cu Dumnezeu.

Seria trainingurilor organizate de ASCOR Iași continuă sâmbătă, 3 noiembrie 2018, întâlnindu-ne din nou cu maica Efrema la trainingul cu tema „Lucru în echipă”. Tot sâmbătă, tinerii vor învăța împreună cu Roxana Chebac cum să organizeze cât mai bine un eveniment în cadrul trainingului „Organizare de evenimente”.

 

 

Mădălina Apetrei – voluntar ASCOR Iași