„Cu un bănuț dăruit poți cumpăra cerul, nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă nu ai nici măcar acel bănuț, atunci dă un pahar cu apă rece!” (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Ce este Crăciunul? Nostalgie pentru trecut, curaj pentru prezent, speranță pentru viitor. Iarna este anotimpul ce aduce în sufletul nostru o boabă de speranță sau de magie și puțin mister.
În spiritul Crăciunului noi, voluntarii Departamentului de Asistență Socială al ASCOR Iași ne-am gândit să fim mai buni, mai darnici, mai recunoscători și ne-am luat misiunea de a duce vestea Nașterii Domnului la Căminul de bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bucium, pentru a le risipi lacrimile bătrânilor și de a aduce un zâmbet pe fețele lor brăzdate de ani și greutăți.
Pentru ca aceste gânduri să devină reale, ne-am mobilizat și ne-am întâlnit pe 16 și 17 decembrie la Facultatea de Teologie, unde am realizat aproximativ 150 de felicitări. În plus, voluntarii au făcut 18 felicitări pentru cei din Consiliul Director al ASCOR Iași, pentru a le arăta mulțumirea și aprecierea pentru munca depusă în această “familie”, pentru că ASCOR se definește pentru majoritatea dintre noi ca a doua familie.
Fiecare voluntar a contribuit atât prin munca depusă, cât și prin materialele necesare realizării felicitărilor, respectiv hârtie cartonată colorată, diferite decorațiuni de Crăciun, decupaje și alte materiale. Timpul petrecut împreună a fost unul de calitate, iar pe fundalul sonor al colindelor, am reușit să ne cunoaștem mai bine și să ne dezvoltăm mai mult spiritul de echipă.
După toate acestea, pe 18 decembrie am ajuns la căminul de bătrâni, unde în spatele ochilor ce ne priveau am putut citi poveștile de viață ale celor 130 de vârstnici, care ne-au primit cu zâmbetul pe buze și cu multă caldură. Am vrut să le împărtășim sentimentul de sărbătoare în familie, de acasă deoarece pentru ei singurătatea este mai pronunțată de sărbători și s-au bucurat că nu au fost uitați în prag de Crăciun. S-au bucurat de colindele cu care i-am încântat, dar și de cadourile și pachețelele pe care le-au primit.
Sperăm că am putut să le readucem în suflet bucuria sărbătorilor de iarnă și să-i facem să nu se mai simtă singuri.
Mulțumim Departamentului Asistență Socială al ASCOR Iași pentru implicarea lor și pentru că au decis să își folosească timpul într-un mod frumos, dar și util. Așadar, dăruiți din puținul vostru, un zâmbet, o clipă de alinare, o secundă ce poate schimba viața unui om!

(Miftode Ioana Larisa - Departamentul de Asistență Socială al ASCOR Iași)