Allison rămâne însărcinată și se hotărăște să facă avort. În fața cabinetului, aşteptând să fie strigată, întâlnește o serie de oameni care îi schimbă înțelegerea asupra vieții. O recepționistă duioasă, o consilieră grăbită, o femeie care a mai avut avorturi, şi mai mult ca toți, un om de serviciu cu un mop în mână, îi schimbă perspectiva asupra a ceea ce înseamnă un copil și ce înseamnă a fi mamă. Pe măsură ce discută cu femeia ce făcea curățenie, Allison se convinge că nu este doar un om de serviciu, ci însuşi glasul lui Dumnezeu ce pledează pentru viața copilului ei nenăscut. Dar timpul se scurge, iar Allison trebuie să ia decizia finală.
Miercuri, 18 octombrie, echipa ASCOR Iaşi, cu binecuvântarea părintelui Mitropolit Teofan, a proiectat filmul Alegerea lui Allison în sala Iustin Moisescu din incinta Catedralei Mitropolitane. Întreaga sală a parcurs acest traseu împreună cu Allison, trăind aceleaşi emoții intense ca şi ea, punându-se în locul ei, încercând să dea în gând soluții problemelor pe care le-a ridicat situația prezentată de film. La finalul vizionării s-au dezvoltat dezbateri pe marginea temei filmului alături de Cosmin Brânză, reprezentantul Departamentului Pro Vita Iași ce funcționează în cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei noastre. 
Cu cei peste 3.000 de elevi implicați în proiecte, Departamentul Pro Vita oferă sprijin şi consiliere femeilor însărcinate care au o sarcină nedorită sau doresc să avorteze, astfel încât să înțeleagă că avortul nu este o soluție. Pro Vita a sprijinit în ultimii ani peste 1.400 de copii. Dl. Cosmin Brînză, referent și al centrului Praesidio pentru consiliere și susținere materială, le-a explicat tinerilor misiunea asociației, împărtășindu-le și reușitele, și eșecurile lor de-a lungul timpului. Un număr de tinere consiliate au acceptat îndrumarea și au adus pe lume mai mult de 100 de copii, ca urmare a discuțiilor cu membrii asociației. Altele, în situații mai puțin favorabile, au rămas la decizia inițială.
Încă din momentul conceperii vorbim despre o persoană, despre un om. Inima copilului începe deja să bată la 16 zile de la concepere. Viața are nevoie să fie ocrotită. În rândul celor care luptă pentru viață se află acum multe tinere care au trecut, la rândul lor, prin același impas, iar sub îndrumarea altora au înțeles că viața este un dar de la Dumnezeu și trebuie prețuită. Întreruperea unei sarcini este o povară care apasă greu pe umerii multor femei, gândul uciderii unui copil nenăscut bântuindu-le întreaga lor viață. Fiecare femeie devine mamă cu mult înainte să nască, iar fiecare copil are dreptul de a se naște. Acestea au fost câteva din gândurile împărtășite de invitat. Voluntarii Pro Vita susțin dreptul la viață și încurajează tinerii să li se alăture, așteptându-i cu drag la centrul Pro Vita Iași.(tel. 0746936969).

Diana  Pîșlac, ASCOR Iași