În perioada 26-28 noiembrie 2021, 20 de tineri din cadrul ASCOR Iași au luat parte la un schimb de experiență împreună cu tinerii ASCOR-eni ai Clujului, schimb menit să întărească relația dintre cele două filiale și să îi adune sub același ideal: Hristos.

            Am pornit în dimineața zilei de vineri, 26 noiembrie, spre „Orașul Comoară” și după un lung drum de nouă ore am fost întâmpinați cu multă bucurie. Prima destinație a fost bisericuța din Hașdeu, unde am luat o gustare și am jucat câteva jocuri de cunoaștere și de echipă, ce au întărit și mai mult relația dintre noi. Seara a continuat cu parastasul închinat părintelui Arsenie Boca și pentru faptul că am avut ocazia să poposim, chiar pentru câteva zile, într-un oraș încărcat de istorie, tradiții și obiceiuri, nu am putut încheia seara fără o plimbare prin centrul acestuia, ajungând până „în dealul Clujului”, dealul Cetățuie, o fortificație ce oferă o vedere spectaculoasă asupra orașului.

            A doua zi a început cu Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, catedrală ridicată la inițiativa episcopului Nicolae Ivan (a cărui statuie este amplasată, alături de cea a mitropolitului Bartolomeu Anania, chiar în fața construcției). După servirea micului dejun, am pornit, la pas, pe străzile încărcate de istorie ale Clujului, iar tinerii ascoreni clujeni au avut grijă să se pregătească temeinic pentru asta.

             Am început cu Muzeul Mitropoliei. Începuturile datează din 1924, din timpul episcopului Nicolae Ivan, însă abia în anul 1938 Muzeul Eparhial se deschide pentru public în câteva săli de la etajul doi al reședinței episcopale. Marele teolog și cărturar, Mitropolitul Bartolomeu, a inițiat amenajarea spațiului din demisolul Catedralei iar după o reorganizare, în anul 2011, acesta se prezintă publicului larg cu o colecție impresionantă de icoane pictate pe lemn și sticlă, obiecte de cult și multe altele. De asemenea, de menționat este faptul că în necropola arhiepiscopală ne-am putut ruga împreună pentru sufletele adormiților robilor lui Dumnezeu: Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș și Mitropolitul Bartolomeu Anania.

            Aventura noastră a continuat cu prezentarea, de către studenții clujeni, a istoriei Teatrului Național, a Operei Naționale Române Cluj-Napoca dar și vizita a mai multe. Dintre acestea menționăm: Biserica Reformată „Ștefan cel Sfânt”, Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Față”, Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime”, aceasta din urmă fiind cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj. Orașul este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România. Din mediul academic clujean face parte cea mai mare universitate din țară, Universitatea Babeș-Bolyai.

            După masa de prânz pe care au pregătit-o ai noștri prieteni, am participat la o frumoasă activitate de dezvoltare ce a avut ca scop găsirea, în echipă, a unei idei de proiect ce ar putea fi implementată în următorul an și la care să participe membri atât din ASCOR Cluj cât și ASCOR Iași. Ideile au fost variate, de la tabere pentru copiii cu situații materiale dificile, realizarea unor materiale video prin care să se promoveze valorile sub care își desfășoară activitățile cele două filiale, până la festivaluri care să cuprindă work-shop-uri și concursuri pe diferite teme. Fiecare echipă și-a prezentat cu drag și mult entuziasm ideea, sperând că la un moment dat vom spune „Slavă, Domnului că am reușit!”

            Imediat după masă, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul ne-a încălzit sufletele cu binecuvântarea sa și ne-a oferit, pe lângă frumoase cuvinte de bun venit și de recunoștință pentru ceea ce facem, și un mic cadou.

            Pașii noștri s-au îndreptat ușor spre bisericuța din Hașdeu, unde părintele Ciprian Negreanu are grijă să îi îndrume pe tinerii ascoreni către faptele cele bune și către realizarea a cât mai multe activități, acestea având ca scop comun iubirea aproapelui. Deși este un oraș dezvoltat din atât de multe puncte de vedere, găsim locuri în Cluj în care duhul rugăciunii continuă să se simtă. Iar unul dintre acestea este bisericuța din Hașdeu.

Am întâmpinat seara zilei de 27 noiembrie cu participarea la vecernie urmată de o cateheză susținută de părintele Ciprian. A fost un moment în care unii dintre noi am aflat răspunsurile la frământările noastre și am învățat că uneori poate fi bine să ne „pedepsim” noi înșine pe noi, pentru păcatele noastre. Căci, așa cum spunea și părintele Ciprian, mai bine ne pedepsim noi, decât să ajungem să suportăm consecințele păcatelor noastre (consecințe ce pot fi mult mai dureroase).

            În continuare, ne-am unit glasurile în rugăciune, de data aceasta sub formă de colinde. Ne-am înveselit sufletele reciproc iar pentru asta, seara s-a încheiat cu împărțirea unor cadouri, ca răsplată pentru munca ce o depunem.

            Ziua de duminică a debutat cum nu se putea mai frumos și anume cu Sfânta Liturghie, oficiată în același loc de suflet: bisericuța din Hașdeu și aceeași persoană minunată: părintele Ciprian Negreanu. Deși sufletele noastre ar mai fi rămas în Hașdeu, pașii ne-au fost îndreptați către gară, acolo unde, cu două zile înainte, a început aventura noastră. Ne-am luat, cu greu, la revedere promițându-ne că ne vom revedea curând fie la Iași, fie la Cluj. Căci, în fond, în orice loc ne-am afla, important este să fim împreună.

            Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!

(Ștefana Andronic)