Vizită de studiu la Bruxelles pentru liceenii ieșeni și tinerii din ASCOR și ATOR Iași și Botoșani

Departamentul de Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune  al Arhiepiscopiei Iașilor, prin ASCOR Iași a organizat o vizită de studiu în Regatul Belgiei pentru grup de 34 de tineri membri ai ASCOR și ATOR (Iași și Botoșani). Acestora li s-au alăturat și un grup de liceeni din cadrul colegiilor ieșene Mihail Eminescu, Vasile Lupu, Emil Racoviță și Vasile Alecsandri, beneficiari ai proiectului Tineri în dialog al ATOR Iași

Organizată la invitaţia Unităţii de Vizite a Parlamentului European în perioada 3-7 martie 2018 vizita a permis grupului nostru participarea la seminarul „Protecția socială pentru cetățenii europeni" desfășurat în ziua de 6 martie în cadrul Parlamentului European și întâlnirea cu elevi şi studenţi din Franţa şi Germania, dar și vizitarea Regatului Belgiei (a orașelor Namur, Brugges și Bruxelles) și intrarea în contact cu comunitățile românești din Belgia și cu tinerii din NEPSIS Belgia, asociația de tineret a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale .

Prima zi am petrecut-o la Bruxelles vizitând Piaţa Centrală, Palatul Regal, Biserica Notre-Dame du Sablon, plimbându-ne pe străduţele labirintice din centru şi bucurându-ne de magazinele de ciocolată amplasate la fiecare pas. Duminică, 4 martie grupul nostru a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Vedrin, Namur, singurul așezământ monahal  românesc din zona Țărilor de Jos. Vizita noastră a continuat luni cu descoperirea oraşului Brugges, supranumit şi „Veneţia Nordului”,  din cauza râului Reie care îl traversează şi a numeroaselor căsuţe colorate aliniate de-a lungul canalelor dar și cu descoperirea catedralei românești Sf. Nicolae din Bruxelles .

Ultima zi am petrecut-o la Parlamentul European, unde am participat la seminarul despre protecţia socială a cetăţenilor europeni, împreună tineri liceeni și studenți din Franţa şi Germania. Am avut ocazia să aprofundăm anumite probleme europene precum instabilitatea pieţei de muncă, cercul vicios al sărăciei sau protecţia socială pentru pensionari şi să încercăm să găsim soluţii viabile. Propunerile noastre au fost comentate de deputatul european Hugues Bayet, care ne-a încurajat să ne exprimăm părerile liber şi să avem curajul să schimbăm ceva în societatea în care trăim.

Sejurul nostru în Belgia a fost o bună ocazie de a ne descoperi pe noi, de a forma noi prietenii sau de a le întreţine pe cele deja existente. Olimpia Zagnat, participantă la vizita de studiu din partea Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” ne mărturiseşte: „Într-o lume în care suntem din ce în ce mai constrânși și mai străini unii față de ceilalți, cred cu certitudine că trebuie să ne înconjurăm de lucruri frumoase, de oameni buni și de experiențe folositoare. Am fost foarte fericită să iau parte la acest proiect tocmai din acest motiv, am descoperit faptul că mai există umanitate adevărată și aș repeta oricând această experiență, și asta datorită grupului cu care am călătorit și românilor pe care i-am întâlnit în Regatul Belgiei. A fost ca o gură de aer, ca ceva de care aveam nevoie pentru a mă regăsi. Pe lângă experiența culturală și implicarea mea în cadrul seminarului la care am participat, simt că m-a ajutat și în evoluția mea duhovnicească.

 „Aceste câteva zile petrecute împreună în Belgia au fost excepţionale. În primul rând, am avut lângă mine persoane minunate, călduroase şi prietenoase care nu m-au lăsat să simt dorul de casă. Am avut ocazia de a conversa cu tineri de altă naţionalitate, să văd viziunea lor despre lume şi nu în ultimul rând să îmi exersez cunoştinţele de limba franceză ", ne spune Georgiana Scheuleac, din partea ASCOR Iaşi.

Schimbul nostru de experiență ne-a ajutat să descoperim noi feluri de a privi lumea, dar şi să fim mai conştienţi de problemele din ţara noastră şi de rolul nostru în societate. Carmen Suceveanu, elevă în cadrul Colegiului Pedagogic Vasile Lupu” din Iași ne-a spus : “Sunt elevă de liceu dar am putut observa în Belgia un model de țară așa cum aș vrea să fie și țara mea. M-a făcut să mă gândesc la un viitor mai bun pentru țara noastră și la faptul că fiecare poate contribui la un viitor mai bun. Fiecare dintre noi poate ajuta la schimbarea pe care și-o dorește și depinde și de noi cum vom evolua ca popor. În Belgia am făcut cunoștință cu o cultură nouă, deschisă către comunicarea dintre mai multe națiuni iar tinerii din NEPSIS și din comunitățile românești m-au făcut să mă simt ca acasă. Existența persistentă a credinței mi-a făcut iluzia țării natale.

         Tinerii au nevoie să descopere, să intre în legătură unii cu alții, să intre în spații de dezbatere, să își deschidă orizonturile pentru a se putea împlini dar și a mărturisi. Vizita în Belgia a fost un prilej de  cunoaștere, de descoperire și de mărturisire.

 

Teodora Drişcu – ATOR Iaşi