La începutul semestrului al II-lea al anului universitar 2017-2018, peste 130 de voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi s-au reîntâlnit în cadrul Adunării generale pentru a vota câteva schimbări în structura Consiliului director, precum şi planul de activităţi pentru acest semestru.
La activitate au fost prezenţi şi au luat cuvântul părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor şi îndrumător al asociaţiei noastre, părintele Ioan Puiu, ostenitor al Sectorului de misiune şi fost preşedinte ASCOR Iaşi, precum şi Gabriela Pipirig, coordonator al Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor şi fost coordonator al Departamentului de Relaţii Externe din cadrul asociaţiei. Scopul principal al Adunării generale a fost acela de a ne întâlni toţi voluntarii activi ai ASCOR Iaşi pentru a stabili împreună în ce fel ne vom desfăşura activitatea în următoarea perioadă.
În cadrul asociaţiei există cinci departamente mari, unele dintre ele împărţindu-se la rândul lor în alte subdepartamente. În acest fel, fiecare voluntar face parte dintr-o echipă mai mică, cea a departamentului în care s-a înscris şi dintr-o echipă mai mare, adică din ASCOR Iaşi. Împărţirea pe departamente presupune activităţi organizate alături de anumite persoane, în şedinţe săptămânale.
„Bucuria unuia este bucuria tuturor celor din echipă, iar eşecul este considerat, de asemenea, ca fiind al tuturor. Acestea contribuie la accentuarea simţului de apartenenţă, la evitarea singurătăţii, atât de dăunătoare în rândul tinerilor şi cu consecinţele ei nefaste. Există activităţi, situaţii şi revelaţii de moment pe care le trăiesc voluntarii, cei care îşi dedică o mare parte din timpul lor liber pentru a fi alături de bătrâni, de copiii de la orfelinate sau din spitale, pentru a organiza activităţi culturale, sociale şi activităţi formative. Îmi aduc aminte că la ITO, într-una din seri, plimbându-mă şi intrând în vorbă cu participanţii veniţi de peste tot din ţară şi din străinătate, am văzut la un moment dat o fată, voluntar, care muta nişte scaune, aranja câteva vaze grele cu flori şi strângea covoare, deşi era aproape de miezul nopţii. Cunoscând-o, am întrebat-o cum de nu se odihneşte la acea oră, ştiind că a doua zi programul urma să fie la fel de încărcat. Ea mi-a răspuns cu seninătate că aceasta este sarcina ei pe care şi-a asumat-o de la început şi doreşte să fie cât mai frumos acel loc pentru participanţi. De asemenea, mi-a spus că ceilalţi din echipa ei se ocupau în acelaşi timp cu amenajarea altui loc. Am ajutat-o să finalizeze treaba şi am plecat spre cămin gândindu-mă că nimeni din cei 6.000 de participanţi la eveniment sau oricare altă persoană din lume nu va şti de acest voluntar care, în miez de noapte, ţinea ca lucrurile să arate bine a doua zi pentru ca să-i bucure pe participanţi, deşi osteneala şi oboseala erau pe măsură. Impresionant este faptul că voluntarii nu fac ceea ce fac «pentru a fi văzuţi de oameni» (Matei 23, 5), ci pentru bucuria de a face lucrul potrivit, la timpul potrivit şi cu oamenii potriviţi. Tot ceea ce nu se face la timpul lui cred că nu va mai fi făcut niciodată, iar studenţia este un prilej bun pentru a «răscumpăra vremea» (Efeseni 5, 16). Voluntarii vor continua să meargă pe drumul pe care au păşit în aceste zile într-un nou semestru, ştiind că vor urma persoane, situaţii şi prilejuri noi de dăruire pentru aproapele, toate acestea nefiind consemnate de cineva de pe pământ, ci de Dumnezeu Cel din ceruri, Care înveşniceşte fiecare faptă şi intenţie bună a oamenilor“, a spus Emanuel Buta, preşedintele ASCOR Iaşi.