Tatăl priveşte spre Fiul Său. Fiul priveşte spre Tatăl. Duhul Sfînt priveşte spre potir.Fiul şi Duhul Sfânt îşi aplecă capul spre Tatăl.Privirea lor formează un cerc. Comuniune. Suntem în galeria Tretiakov din Moscova fondată în anul 1856 de către  colecționarul de artă Pavel Tretiakov. Ne aflăm în a patra zi a pelerinajului nostru în Moscova.

Privim icoana Sfintei Treimi a cuviosului Andrei Rubliov. Această icoană a fost pictată în perioada în care monahul Andrei lucra la iconostasul noii biserici a Mănăstirii Sfintei Treimi din Lavra Sfântului Serghie de Radonej.

În orașul Serghie Posad, la lavra Sfîntului Serghie am fost și noi cu o zi înainte și ne-am închinat celui care a adus slavă Sfintei Treimi încă din pântecele maicii Sale. Am fost întâmpinaţi aici de PS Pitirim de Zvenigorod, Decan al Academiei Teologice înfiinţată în anul 1814 și am continuat șederea noastră vizitând muzeul și apoi cele trei biserici din lavra Sfântului Serghie.

Ivan cel Groaznic, Ivan al III lea sau cea care va deveni Sfânta Elisabeta, sora ultimei țarine a Rusiei sunt doar câțiva din cei care au marcat istoria acestui loc. Sfânta Elisabeta a fot omorâtă de comunişti în anul 1918 în ziua prăznuirii Sfântului Serghei, 18 iulie. La ctitoria ei din Moscova ne-am închinat în prima zi a pelerinajului nostru.

În aceeaşi zi, prima a șederii noastre la Moscova am vizitat mănăstirea Danilovski  unde este reședința Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii precum și mănăstirea Donskoy unde se pregătește anual, în Joia Mare, Sfântul şi Marele Mir. Acolo am fost întâmpinați de  Excelența Sa, dl. Vasile Soare, Ambasadorul României la Moscova și de PS Toma, Episcop de Broneț și starețul mănăstirii, cel care ne-a invitat să venim la Moscova cu scopul de a cunoaște activitatea asociațiilor de tineret din Patriarhia Rusă și a pune bazele unei colaborări cu tinerii din Rusia.

De această ultimă mănăstire este legat iconarul Teofan Grecul, a cărui icoană - Maica Domnului din Don ( sau Donskoy) a însoţit armata rusă în lupta împotriva invaziei mongole dar și ultimii ani din viața Patriarhului Tihon care a avut aici domiciliul forţat și la ale cărui sfinte moaşte ne-am închinat.

Una dintre mănăstirile importante ale Rusiei care a cultivat relaţii duhovniceşti cu oamenii din diferite clase sociale este mănăstirea Optina. Personalităţi precum Gogol, Dostoievski şi Tolstoi au cerut sfat de la stareţii optineni şi au fot influenţaţi în scrierile lor de învăţătura acestora.

Cel care a  pus, indirect, bazele stărețismului în Rusia - Sf. Paisie Velicicovski a trăit, venind din Sf.Munte, la Mănăstirea Dragomira, apoi la Secu şi în final s-a stabilit la Mănăstirea Neamţ. Părintele Teodor, unul din ucenicii Sfântului Paisie s-a întalnit în Rusia cu cuviosul Leonid şi l-a învăţat arta duhovnicească primită de la Sfântul Paisie. Cuviosul Leonid a fost chemat la Optina şi a pus bazele stărețismului alături de stareții Macarie, Moisei, Antonie, Ilarion, Ambrozie, Varsanufie, Anatolie cel Bătrân, Nectarie, Nicon, Isaachie al II-lea și alții care în anul 1998 au fost canonizați de Biserică Rusă.  Grupul nostru, condus de Pr. Arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor însoțit de Pr. Vasile Covalciuc, român născut la Cernăuți și diacon al PS Toma a ajuns la Mănăsirea Optina și la mănăstirea Șamordino, ctitorie a starețului Ambrozie în a doua zi a șederii în Rusia.

Astăzi, înainte să ajungem la Galeria Tretiakov am vizitat Kremlinul cu cele trei catedrale ale sale: a Adormirii Maicii Domnului, cea mai veche, terminată în 1479 dar și cea mai mare catedrală din acele timpuri și totodată biserica de încoronare a țarilor Rusiei, Catedrala Bunei Vestiri și Catedrala Arhanghelului Mihail (1508) - necropolă a peste cincizeci de membri ai familiilor imperiale rusești.

Ieşim din galeria Tretiakov prin sala destinată impresionismului rusesc şi mergem spre cazare. Dimineaţă participăm la Sfânta Liturghie în Catedrala Hristos Mântuitorul.

După amiază impărtăşim experienţa noastră cu tinerii din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Ruși de la Universitatea de Stat din Moscova cei care îşi doresc să urmeze modelul sfinţilor care le ocrotesc ţara. Îi invităm într-un pelerinaj la noi în ţară și sperăm să formăm o legătură de prietenie. În grupul nostru sunt reprezentanți ai ASCOR și ATOR Iași și membri ai Departamentului Misiune pentru Tineret.

Aflându-ne în Rusia în perioada 23-28 octombrie 2019, pentru a înâlni  pe Sfânta Matrona, pe stareții de la Optina, pe Sfântul Serghie de Radonej și a descoperi icoanele pictate de cuviosul Andrei Rubliov sau Teofan Grecul, delegația noastră a înțeles că de Rusia ne leagă mai ales trăirea noastră ortodoxă.

Peste 160.000 de soldați români au fost luați prizonieri și au murit pe fronturile din Rusia. La invitația Excelenței Sale, dl. Vasile Soare, Ambasadorul României la Moscova delegația noastră a fost prezentă în ziua de 25 octombrie (Ziua Armatei Române) la monumentul dedicat cinstirii memoriei militarilor români, prizonieri de război, care au decedat în timpul detenţiei în lagărul NKVD numărul 27 din Krasnogorsk, în perioada 1943 – 1947 unde a făcut o slujbă de pomenire.

A venit şi momentul plecării spre casă. Am în mână o revistă cu icoana Sfintei Treimi pe care o privesc. Realizez că acest pelerinaj a avut ca scop crearea acestei comuniuni care se întâlnește între persoanele Sfintei Treimi dar și întalnirea cu sfinţii Rusiei care au lucrat şi care lucrează în sufletele oamenilor prin arhitectura bisericilor pe care le-au construit, prin picturile create, prin Sfintele Moaşte și mai ales prin rugăciunile pe care ei le înalță pentru noi.

(Ștefana Petre-Studentă la Arte Plastice)